Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Stanovanje, upravljanje
Stanovanje, upravljanje
10. februar 2017

"Prek nepremičninske agencije kupujem starejšo hišo. Skrbi me, da ne bi morda imela hiša kakšne skrite napake, zato me zanima, ali me je agencija dolžna obvestiti o tem, v kakšnem stanju je nepremičnina."

Zakon o nepremičninskem posredovanju nalaga nepremičninski družbi, da mora pred sklenitvijo pogodbe o nepremičnini, za katero je posredovala, preveriti njeno pravno in dejansko stanje. Stranko mora jasno in razumljivo pisno opozoriti na morebitne napake na nepremičnini. Na podlagi skrbnega ogleda mora preveriti, ali ima nepremičnina očitne napake oziroma pomanjkljivosti, ki bi vplivale na njeno uporabnost oziroma ceno. Zato agencija odgovarja za škodo, ki bi nastala zaradi napak na nepremičnini, na katere stranke ni opozorila, pod pogojem, da je za napake vedela oziroma bi jih lahko ugotovila s skrbnim preverjanjem stanja nepremičnine.

Natančnejše dolžnosti nepremičninske agencije glede preverjanja dejanskega stanja nepremičnine pa niso določene. Če se bo potrošnica odločila za nakup hiše, bo lahko zoper prodajalca uveljavljala le tiste skrite napake, ki se bodo pokazale v šestih (6) mesecih od nakupa. Zato je priporočljivo, da hišo, preden se odločite za nakup, pregleda neodvisni strokovnjak gradbene stroke in predstavi svoje mnenje. Če potrošnica meni, da ni dobila vseh pomembnih informacij o stanju hiše, svetujemo, da se raje ne odloči za nakup.

Tea Žnidaršič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA