Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

V zadnjih dveh letih je iz Amazona izbrisanih vsaj 30.000 ocen uporabnikov iz 16 kategorij. Na osnovi tega podatka lahko sklepamo, da je šlo za lažne ocene uporabnikov, zaradi katerega so bili določeni izdelki ocenjeni bolje. Tako so sporočili naši britanski kolegi iz potrošniške organizacije Which?, ki so s pomočjo orodja ReviewMeta zbrali in analizirali ocene v spletni trgovini Amazon.


Največ izbrisanih ocen je bilo v kategoriji slušalk in kamer, neznane blagovne znamke imajo več izbrisanih ocen

  • Kategorije: Največ ocen je bilo odstranjenih iz kategorije armaturnih kamer (dash cam) - kar 11%, najmanj v kategoriji televizij in digitalnih radiev – 1%.
  • Znamke: Pozornost velja pred nakupom (četudi dobro ocenjenih) izdelkov manj znanih blagovnih znamk, saj je iz Amazon-a odstranjenih več ocen izdelkov neznanih blagovnih znamk. Medtem, ko je bilo pri izdelkih znanih proizvajalcev odstranjenih le 2% ocen, je bilo pri neznanih blagovnih znamkah odstranjenih 11% ocen.
  • Ocene: povprečna ocena izdelkov na Amazonu je 4,1. 4,8 pa je povprečje odstranjenih ocen. Odstranjene so torej bolj pozitivne ocene, kar je še eden izmed indikatorjev lažnih ocen, saj so le te navadno boljše kot ocene uporabnikov, ki so zares kupili in uporabljali izdelek.
favicon Preberite tudi: Ocene `uporabnikov´- pomoč pri izbiri ali plačana reklama

 

Zakaj je Amazon odstranil lažne ocene?
Lažne in neresnične ocene kršijo pravila uporabe spletne strani Amazon. Teoretično je seveda mogoče tudi, da so uporabniki sami odstranili ocene, ali pa izbrisali svoj račun na Amazonu. Spletni trgovec je pojasnil: "Ne dovolimo ocen, ki so plačane ali sponzorirane na kakšen drug način. Za nas je integriteta ocen zelo pomembna, zato ukrepamo z namenom, da bi zaščitili potrošnike pred nepoštenimi uporabniki, ki izkoriščajo naš sistem ocenjevanja."

Pred nakupom preverite neodvisne primerjalne teste
Če se odločate za večji nakup, je vsekakor smiselno poiskati čim več informacij. Pomagajo vam lahko neodvisni primerjalni testi, ki jih opravljamo potrošniške organizacije. V okviru testiranja ne preverimo le uporabniške izkušnje, ampak izmerimo tudi različne parametre (npr. tesnjenje pri sesalnikih, porabo energije pri različnih programih pranj perila ali umivanja posode, prisotnost nevarnih kemikalij v kozmetiki ali hrani…), pri nekaterih aparatih pa tudi življenjsko dobo samega izdelka.

favicon Preverite: vsi objavljeni testi

Ocene uporabnikov na spletu preberite s kritično distanco. Kot so ugotovili britanski kolegi, je največ lažnih ocen v kategoriji kamer, slušalk, zvočnikov in oblačil ter izdelkih neznanih blagovnih znamk.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA