Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Alibaba, Amazon, eBay in Rakuten so podpisali zavezo za hitrejše odstranjevanje nevarnih izdelkov, ki so na voljo v njihovih spletnih tržnicah. glede na to, da imajo omenjeni štirje trgovci velik tržni delež, je po mnenju potrošniških organizacij, to korak v pravo smer. Spremljali bomo, ali bodo zaveze tudi uresničili.

Evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Věra Jourová: "Med nakupovanjem prek spleta bi morala biti potrošnikom zagotovljena povsem enaka raven varnosti kot pri nakupu v trgovini. Tudi druge spletne tržnice pozivam, naj se pridružijo pobudi, da bo internet postal varnejši za potrošnike."

Spletna prodaja je v letu 2016 obsegala 20 % skupne prodaje v EU. (vir: Eurostat)

V sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX je vedno več izdelkov, ki so bili kupljeni po spletu. Zaradi tega morajo vse spletne tržnice nadaljevati in dodatno okrepiti svoja prizadevanja za odstranitev nevarnih izdelkov.

Skupina Alibaba (za AliExpress), Amazon, eBay in Rakuten so se zavezali k sprejetju naslednjih ukrepov:

  • V dveh delovnih dneh se bodo odzvali na obvestila organov, poslana kontaktnim točkam podjetij, za odstranitev ponudb nevarnih izdelkov. Podjetja bi morala ukrepati in o tem obvestiti organe, ki nadzorujejo varnost izdelkov na trgu.
  • Vzpostavili bodo sistem, ki bo kupcem omogočal, da na preprost način prijavijo ponudbe nevarnih izdelkov. Taka obvestila bodo hitro obravnavana, nanje bodo odgovorili v petih delovnih dneh.
  • Pregledovali bodo informacije o odpoklicanih/nevarnih izdelkih, ki so na voljo v sistemu hitrega obveščanja EU o nevarnih neživilskih izdelkih in tudi iz drugih virov, na primer prek organov pregona, ter ustrezno ukrepali, če bodo v njihovih spletiščih na voljo nevarni izdelki (kadar jih bo mogoče identificirati).
  • Vzpostavili bodo posebne enotne kontaktne točke za organe držav članic EU za obveščanje o nevarnih izdelkih in za olajšanje obveščanja o zadevah v zvezi z varnostjo izdelkov.
  • Sprejeli bodo ukrepe za preprečevanje ponovne objave ponudb nevarnih izdelkov, ki so bile že odstranjene.
  • Prodajalcem bodo zagotavljali informacije ali usposabljanje glede skladnosti z zakonodajo EU o varnosti izdelkov in od njih zahtevali, da jo spoštujejo. 
Spletne tržnice in Evropska komisija bodo vsakih šest mesecev ocenile napredek glede zavez in objavile poročilo.

Evropska komisija spodbuja druge spletne tržnice, naj sledijo dobremu zgledu štirih vodilnih podjetij ter se tudi same zavežejo in prispevajo k izboljšanju varnosti izdelkov, ki jih prodajajo po spletu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA