Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

"Na poštnem predalčniku imam nalepko, ki prepoveduje, da bi mi vanj vlagali razne reklamne materiale. Kljub temu se to večkrat zgodi. Kako lahko to preprečim, saj nalepka očitno ne zadostuje?"

Z nalepko, ki jo izdaja Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, lahko prepovemo, da bi nam podjetja v hišni predalčnik dostavljala oglaševalska, marketinška in druga reklamna sporočila, a le tista, ki so nenaslovljena. Drugače pa je, če prejemate pošto podjetja, ki je naslovljena na vas osebno. Vsako podjetje lahko osebne podatke, ki jih je zbralo v okviru zakonitega opravljanja dejavnosti, uporabi za namene neposrednega trženja brez izrecnega predhodnega soglasja posameznika.

Posameznik lahko kadarkoli pisno zahteva, da podjetje preneha uporabljati njegove osebne podatke v tak namen. Podjetje mora v 15 dneh ustrezno preprečiti uporabo osebnih podatkov in o tem v nadaljnjih petih dneh pisno obvestiti posameznika, ki je to zahteval.

Če torej od podjetja ne želite več prejemati neželenih reklamnih sporočil, ki so naslovljena na vas osebno, pisno zahtevajte, naj vaše osebne podatke prenehajo uporabljati za namene neposrednega trženja in vas o tem obvestijo. Če podjetje ne bo upoštevalo vaše zahteve, lahko zoper njega ukrepa informacijski pooblaščenec.

Avtorica: Tea Žnidaršič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA