Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Avstrijska agencija za varnost hrane, AGES, sporoča, da je v prehranskih dopolnilih: `Vitamin B complex- kapsule´ in `Zink 50mg´, ki jih po spletu prodaja Robert Franz Naturversand GmbH (prodaja tudi v ostale države EU) preveč vitamina B6 in cinka, zato priporoča, da teh izdelkov ne kupujete.

Vitamin B6
Kapsule `Vitamin B complex - kapsule´ vsebujejo 50 miligramov vitamina B6 (Pyrdoxin) v dnevnem odmerku. Toksikološka ocena Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) je pokazala, da se lahko pojavijo nevrološki simptomi v primeru dolgoročne porabe 25 miligramov vitamina B6 na dan, zato je ta izdelek škodljiv. Uživanje zelo visokih količin B6 (okoli 100mg na dan) pa že lahko povzroči poškodbe vidnega živca in težave s kožo.

Priporočen dnevni vnos B6 za odraslo osebo je namreč le 1,2 do 1,6 mg/dan in ga s pestro prehrano zlahka dosežemo.

Cink
Priporočen dnevni vnos cinka za odraslo osebo je od 7 – 10 mg in s kapsulo 50 mg cinka, je priporočen dnevni vnos cinka prekoračen za več kot 500 odstotkov. Najvišja še dopustna mera dnevnega vnosa cinka je 40 mg in tudi ta je s kapsulo `Zink 50mg´ prekoračena.

S pestro prehrano zlahka dosežemo priporočen vnos cinka dnevno.

ZPS svetuje
Spletno nakupovanje ima nedvomno številne prednosti, a v primeru nakupovanja prehranskih dodatkov (in zdravil) ni vedno tako. Vsekakor se pred nakupom posvetujte z osebnim zdravnikom, še posebej, če uživate več prehranskih dodatkov ali še druga zdravila.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA