Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Evropski poslanci so pred nekaj dnevi izglasovali odpravo ovir pri spletnem nakupovanju na skupnem evropskem trgu. A potrošniške organizacije opozarjamo, da naj bo to šele prvi korak pri zagotavljanju skupnega spletnega trga EU.

S t.i. geo-blokiranjem trgovci pogostokrat onemogočajo potrošnikom iz drugih držav članic EU, da bi kupovali v njihovih spletnih trgovinah, ta praksa pa bo konec leta – nova pravila, ki odpravljajo diskriminacijo potrošnikov glede na državo bivanja, pričnejo veljati 9 mesecev po objavi v evropskem uradnem listu – odpravljena.

Nova pravila bodo potrošnikom omogočila, da izkoristijo prednosti skupnega evropskega trga, ne da bi jih trgovci obravnavali drugače zaradi podatka o tem, iz katere države prihajajo.

Še vedno neurejeno področje e-vsebin
Opozarjamo, da zelo pomembno področje ostaja nerešeno. Vsebine, ki jih ureja zakonodaja s področja avtorskih pravic, namreč v novih pravilih niso zajete. V to področje npr. spadajo avdio-vizualne vsebine kot so filmi, glasba, e-knjige in ogled športnih vsebin. Evropska komisija se je sicer zavezala, da bo to področje uredila v prihodnjih dveh letih.

Poudarjamo tudi, da mora biti več narejenega na strani dostave: znižati morajo stroške čezmejne dostave in storitev približati potrošnikom.

Monique Goyens, generalna direktorica evropske potrošniške organizacije BEUC: "Potrošniki bodo končno lahko brez omejitev primerjali cene in kupovali na skupnem evropskem trgu. Nacionalnost in kraj bivanja ne vplivata na kupovanje v klasičnih trgovinah, zato mora biti tudi na spletu enako. Glede na to, da je področje e-vsebin izpuščeno, menimo, da je nova zakonodaja le prvi korak k urejanju trga. Pričakujemo, da bo v prihodnjih dveh letih rešeno tudi to področje."

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA