Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o delovanju platforme za spletno reševanje sporov. Potrošniki, ki kupujejo po spletu, lahko prek platforme hitro in brez sodnih postopkov rešijo spore s trgovci. Od vzpostavitve februarja 2016 je več kot 24.000 potrošnikov vložilo pritožbe, od katerih jih je bilo približno 40 % rešenih v neposrednem stiku med potrošniki in trgovci, ki ga je omogočila platforma.

Spletni trgovci morajo v skladu s predpisi EU na svoji spletni strani imeti povezavo na platformo za spletno reševanje sporov ter e-naslov, ki ga lahko uporabijo za pritožbe prek platforme. A kot je ugotovila Komisija: od pregledanih 20.000 spletnih trgovin je bila povezava na platformo za spletno reševanje sporov navedena samo v 28 % primerov, med katerimi jih je 85 % vsebovalo obvezni e-naslov. V okviru pregleda so obiskali tudi tri slovenske spletne trgovine in nobena ni imela navedenega e-naslova.

Preveč pritožb je bilo avtomatično zaključenih zaradi neodzivnosti trgovcev.

Komisarka Vera Jourova je ob tem povedala: "Trgovce moramo spodbuditi, da bolj aktivno uporabljajo to platformo za reševanje sporov. Tako bodo pokazali, da spoštujejo pravice potrošnikov."

Največ težav: oblačila in obutev
Potrošniki so največkrat podali pritožbo zoper spletne trgovce, ki prodajajo oblačila in obutev (11.5%), letalske karte (8.5%) IT tehnologijo (8%). V teh sektorjih je tudi sicer opravljenih največ spletnih nakupov.

Potrošniki so se največkrat pritožili zaradi težav z dobavo naročenih izdelkov (21%), z dobavo napačnih izdelkov (15%) in napak na dobavljenih izdelkih (12%). Tretjina vseh pritožb je bila v primerih čezmejnih nakupov, največ pritožb pa so podali potrošniki iz Nemčije in Združenega Kraljestva.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA