Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Na Svetu Evropske Unije (Svet) so se dogovorili o stališču glede osnutka Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o storitvah čezmejne dostave paketov, ki ga je predlagala Evropska komisija. Cilj uredbe je, da bi storitve čezmejne dostave paketov v EU postale preglednejše in jih bo mogoče lažje spremljati, posledično naj bi se zaradi tega znižale cene čezmejne dostave paketov v EU.

Uredba je eden od korakov v smeri vzpostavitve enotnega digitalnega trga znotraj EU in sledi Strategiji za enotni digitalni trg za Evropo, ki jo je Evropska komisija sprejela dne 6.5.2015. Z večjo preglednostjo cen in boljšim nadzorom naj bi se tako vzpostavili konkurenčni pogoji, ki bodo znižali cene storitev čezmejne dostave blaga, ki ga potrošniki kupijo po spletu v drugi državi članici.

V letu 2016 smo Slovenci opravili več kot 600.000 spletnih nakupov.
Vir: SURS

Trenutno v državah EU le 15% potrošnikov nakupuje v tujih spletnih trgovinah iz držav članic EU. Eden od glavnih razlogov za to pa so prav pogosto (pre)visoke cene dostave paketov. Uredba naj bi pripeljala do nižanja cen čezmejnih dostav tam, kjer višje cene niso ekonomsko upravičene (npr. cena pošiljanja v Italijo je lahko nekajkrat manjša kot cena pošiljanja v Slovenijo, čeprav je razlika med krajema dostave na eni in drugi strani meje le nekaj sto metrov). Evropska komisija pričakuje, da naj bi se zaradi nižjih cen dostave povečalo spletno nakupovanje v drugih državah članicah, saj bodo imeli potrošniki večjo izbiro ponudnikov, ponudniki pa več potencialnih kupcev.

Uredbo morata sicer potrditi še Evropski parlament in Svet, vendar je doseženo splošno stališče Sveta pomemben korak k njenemu sprejetju.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA