Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Splet, katalogi, prodaja na domu

"V slovenski spletni trgovini sem naročil hladilnik, ki so mi ga pripeljali na dom. Ko sem odstranil embalažo, sem ugotovil, da je poškodovan. Kje lahko uveljavljam reklamacijo?"

Potrošnikom svetujemo, da potem, ko dobijo pošiljko, še v prisotnosti dostavljavca preverijo njeno vsebino. Če je poškodovana, je treba takoj sestaviti zapisnik in pošiljko zavrniti. Ko namreč blago prevzamete, preide odgovornost za izgubo ali poškodovanje blaga s podjetja na potrošnika. Zato ne potrdite prejema pošiljke, dokler se ne prepričate, kaj je v paketu in v kakšnem stanju je vsebina.

Če opazite poškodbo kasneje, potem, ko ste blago že prevzeli, boste težje dokazovali, da je do poškodbe prišlo že prej, v skladišču ali med prevozom. Na voljo imate reklamacijski postopek pri izvajalcu poštnih storitev (pošti oz. dostavni službi). Zakon o poštnih storitvah določa, da ima uporabnik poštnih storitev pravico vložiti reklamacijo takoj ob dostavi ali najpozneje v 30 dneh po dostavi, če pomanjkljivosti niso takoj vidne, sicer izgubi pravico do odškodnine. Izvajalec poštnih storitev mora za pošiljko v notranjem prometu odgovoriti na reklamacijo v 15 dneh, za pošiljko v mednarodnem prometu pa v 2 mesecih. Če odgovora ne dobite, lahko vložite predlog za rešitev spora na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) ali ga posredujete izvajalcu zunajsodnega reševanja potrošniških sporov, če izvajalec poštnih storitev priznava pristojnost takšnega izvajalca.

Prodajalec mora sicer izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne napake na izdelku. Stvarno napako na izdelku lahko uveljavljate neposredno pri prodajalcu, pri čemer mora ta ugoditi vašemu zahtevku v roku 8 dni, če napaka ni sporna, če pa je sporna, pa vam mora prav tako odgovoriti v roku 8 dni.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA