Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Splet, katalogi, prodaja na domu

Tudi na slovenskem trgu dobavitelji električne energije potrošnikom ponujajo sklepanje pogodb s prodajo od vrat do vrat. Te prakse na področju dobave energije v Sloveniji nismo vajeni, zato potrošnikom v nadaljevanju nudimo nekaj splošnih nasvetov.

Zamenjava dobavitelja je preprost postopek in ga na podlagi vašega soglasja za vas v celoti uredi novi dobavitelj. A to ne pomeni, da se za prehod k drugemu dobavitelju lahko odločite brez tehtnega premisleka.

Če vas na domu obišče predstavnik podjetja
Prepričajte se o identiteti osebe, ki se predstavlja kot zastopnik določenega podjetja. Zahtevajte uradno identifikacijo in dokazilo o namenu prihoda. Dodatno lahko identiteto obiskovalca potrdite s klicem neposredno na podjetje, ki naj bi ga obiskovalec zastopal. Če je zastopnik pretirano vsiljiv ali noče zapustiti vašega doma, pokličite policijo na številko 113.

Preverite ponudbo. Tudi če vam agent zagotavlja, da boste dosegli visoke prihranke, to ni nujno res – agent vam želi prodati svoj produkt in vaš prihranek ni nujno na vrhu lestvice njegovih prioritet. Zahtevajte ponudbo v pisni obliki in si vzemite dovolj časa, da jo primerjate z vašo obstoječo pogodbo in drugimi primerljivimi ponudbami na trgu.

Ničesar vam ni potrebno podpisati takoj ob prvem obisku agenta – to celo odsvetujemo. Za podpis nove pogodbe se odločite le, ko natančno poznate njeno vsebino ter vse pravice in obveznosti, ki vam jih prinaša.

Ste se prenaglili? 
Prepričani v prihranek ste pogodbo podpisali, ko ste odločitev prespali in premislili, pa ste prišli do zaključka, da se morda niste najbolje odločili. Nič še ni izgubljeno, a ukrepati morate hitro. Pri pogodbah, sklenjenih zunaj poslovnih prostorov, imate pravico, da v roku 14 dni obvestite podjetje, da od pogodbe odstopate. Pri tem vam ni potrebno navesti razloga za svojo odločitev.

Če sklepate pogodbo zunaj poslovnih prostorov, morate predhodno prejeti tudi vse informacije o pogojih, rokih in postopku za uveljavljanje pravice do odstopa od pogodbe. Če vam podjetje ne poda informacij o pravici do odstopa od pogodbe, se rok za odstop od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, podaljša na 12 mesecev. Pri pogodbah o opravljanju storitev začne odstopni rok teči z dnem sklenitve pogodbe.

Potrošnike vabimo, da nas obvestijo, če bodo naleteli na tovrstne težave. V primeru, da bomo na ZPS zaznali, da gre za sporne prakse, bomo o tem obvestli pristojne službe.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA