Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Mobilniki, TV, splet
Mobilniki, TV, splet
06. avgust 2018

"Opazil sem, da je hitrost dostopa do interneta manjša od tiste, ki mi jo je obljubljal operater. Kaj lahko storim?"

Operaterji pri določitvi hitrosti dostopa do interneta v svojih splošnih pogojih opredelijo minimalno in maksimalno hitrost, ki jo zagotavljajo s posameznim paketom. Tak razpon hitrosti morajo zagotavljati najmanj 80 odstotkov časa v posameznem obračunskem obdobju. Ob sklenitvi pogodbe za dostop do interneta so dolžni na razumljiv način razložiti, da je mogoče, da bo resnična prenosna hitrost manjša od ocenjene maksimalne hitrosti.

Kadar hitrost dostopa do interneta ni taka, kot je dogovorjeno v pogodbi, lahko od operaterja zahtevate, da brezplačno opravi meritve. Če hitrost prenosa podatkov res ni taka, kot je pogodbeno dogovorjeno, vam mora operater ponuditi paket z manjšo hitrostjo dostopa do interneta. Če se s tem ne strinjate, lahko od pogodbe odstopite, saj vam Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) žal ne daje možnosti od operaterja zahtevati želene hitrosti.

Operater vam bo moral za obdobje od takrat, ko ste prijavili, da je hitrost manjša od pogodbeno dogovorjene, pa dokler niso opravili meritev, s katerimi so ugotovili odstopanje od pogodbeno dogovorjene hitrosti, izdati dobropis za razliko med ceno prvotnega in zamenjanega paketa.

Če operater na vašo reklamacijo ne bo odgovoril ali pa bo njegov odgovor negativen, lahko zoper njegovo odločitev vložite predlog za rešitev spora na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve. Predlog za rešitev spora je treba vložiti v roku 15 dni od takrat, ko od operaterja prejmete dokončni odgovor. Če odgovora sploh ne prejmete, morate predlog vložiti najpozneje v 30 dneh od takrat, ko ste operaterju poslali reklamacijo.

Avtorica: Tea Žnidaršič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA