Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Mobilniki, TV, splet
Mobilniki, TV, splet
03. marec 2015

Javni poziv Zveze potrošnikov Slovenije Telekomu Slovenije in Vladi RS glede odškodnine zaradi priključkov ADSL oz. ISDN – ADSL.

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je v svoji odločbi ugotovila, da je Telekom Slovenije od decembra 2002 do septembra 2005 zlorabljal prevladujoči položaj s tem, ko je pogojeval priključitev širokopasovnega internetnega dostopa ADSL s predhodnim zakupom telefonskega priključka ISDN, čeprav to tehnično ni bilo nujno in ga potrošniki niso potrebovali. Upravno sodišče je tej odločbi pritrdilo, kar pomeni, da potrošniki na podlagi pravnomočne odločbe lahko zahtevajo, da jim Telekom vrne plačilo priključnine za ISDN in razliko med naročnino za analogni priključek in naročnino za vezan priključek ISDN-ADSL. Zato Zveza potrošnikov Slovenije poziva Telekom Slovenije, naj vsem naročnikom vrne nesporni del škode, ki jo je povzročil z vsiljevanjem storitve ISDN.

Ker v Sloveniji ni sprejeta ustrezna zakonodaja, ki bi omogočala skupinsko uveljavljanje zahtevkov potrošnikov v takšnih sporih (skupinska tožba), smo predlagali Telekomu, naj vsem oškodovanim naročnikom brez sodnega postopka prostovoljno izplača vsaj 105,20 evra, kolikor je po ugotovitvah Agencije znašala priključnina za ISDN. Telekom Slovenije je predlog zavrnil z utemeljitvijo: "V Telekomu Slovenije smo prepričani, da je odločitev Upravnega sodišča RS pravno zmotna, zaradi česar je družba vložila zahtevo za revizijo postopka pred Vrhovnim sodiščem RS. Skladno z navedenim pravdni postopek še ni zaključen, tako da v Telekomu Slovenije v navedeni zadevi ne moremo sklepati izvensodnih ali kakršnihkoli drugih dogovorov."

Telekom naj pri notarju deponira izjavo, da bo v primeru zavrnitve revizije vrnil potrošnikom priključnino
Če Telekom Slovenije zaradi vložitve zahteve za revizijo ne more sprejeti odločitve o izvensodni rešitvi odškodninskih zahtevkov potrošnikov, predlagamo, naj pri notarju deponira izjavo, s katero se bo zavezal, da bo v primeru zavrnitve zahteve za revizijo postopka pred Vrhovnim sodiščem RS, potrošnikom vrnil znesek priključnine za ISDN (105,2 €).

navedekTakšna izjava bo pomenila, da vložitev revizije ni le manever, s katerim želi Telekom Slovenije doseči zastaranje odškodninskih zahtevkov potrošnikov in se izogniti odgovornosti, da zaradi kršitve pravil poštene navedek1konkurence, s katero je oškodoval množico potrošnikov, povrne povzročeno škodo,

je poudarila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

En teden za javni odgovor Telekoma Slovenije in poziv Vladi RS k ukrepanju
Zastaralni rok za uveljavljanje odškodninskega zahtevka je po nekajletni prekinitvi spet začel teči od pravnomočnosti odločbe AVK. Ker je zakonodaja glede tega roka nejasna, sodne prakse pa še ni, naj bi po najstriktnejši razlagi zahtevek lahko zastaral že 20. 4. 2015. Zato pozivamo Telekom Slovenije, da poda javni odgovor do 10. 3. 2015.

Poziv, naslovljen na Telekom Slovenije, smo posredovali tudi vladi oz. predsedniku vlade Miru Cerarju, saj gre za družbo v večinski državni lasti. Gre za prvi primer v Sloveniji, ko je varuh konkurence ugotovil masovno oškodovanje potrošnikov, zato je primer Telekoma lahko preizkusni kamen, kako resno misli Slovenija tudi v praksi in ne le deklarativno na papirju zagotavljati uresničevanje enega od ciljev zakonodaje o preprečevanju omejevanja konkurence, to je varstvo potrošnikov. Ker možnosti za vložitev skupinske tožbe slovenski potrošniki nimajo, naj država kot večinski lastnik zagotovi, da bo podjetje Telekom Slovenije v primeru, da tudi Vrhovno sodišče potrdi odločbo AVK, prostovoljno povrnilo vsaj nesporni del, to je priključnino in s tem brez nepotrebnih sodnih postopkov izpolnilo pravnomočno odločbo. Na ZPS smo prepričani, da je država dolžna poskrbeti, da bo državno podjetje spoštovalo razsodbe sodišč. Telekom Slovenije oz. njegovi lastniki ne bi smeli biti nagrajeni za nespoštovanje zakonodaje.

Preberite

Dopolnitev informacije, 10. 3. 2015
Telekom je odgovoril na naš poziv, preberite odgovor

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA