Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Mobilniki, TV, splet
Mobilniki, TV, splet
20. marec 2014

Telekomunikacijski kodeks o nadomestilih (TEKON) je rezultat skupnega dela operaterjev in usklajevanja z AKOS, SEK in ZPS, z glavnim ciljem potrošnikom omogočiti hitrejše in učinkovitejše reševanje pritožb ter jim hkrati ponuditi pravičnejši sistem nadomestil v primeru nedelovanja in slabšega delovanja storitev. V praksi TEKON torej potrošnikom ponuja bolj pregledne pogoje za pridobitev nadomestil zaradi nedelovanja ali slabše kakovosti storitev.

Telekomunikacijski kodeks o nadomestilih  so podpisali predstavniki 8 operaterjev, in sicer: Amis, Debitel, Izimobil, Si.mobil, T-2, Telekom, Telemach, Tušmobil, ter Združenje kabelskih operaterjev Slovenije.

Operaterji so s podpisom TEKONa zastavili svoje dobro ime, da so sposobni sami s prostovoljnim, samoregulacijskim kodeksom urediti pereča vprašanja kakovosti storitev, nadomestil in podobnih zadreg, s katerimi se potrošniki srečujejo iz dneva v dan. "Poudariti je treba, da je ZPS s svojimi predlogi konstruktivno sodelovala pri sprejemanju dokončne različice kodeksa, pa čeprav naše delo ni preprosto, saj nimamo strokovnjaka, ki bi bdel samo nad področjem hitro razvijajočega se trga telekomunikacij in na ta način lahko resno pariral strokovnjakom iz telekomunikacijskih podjetij," je poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS ter dodala: "TEKON za nas pomeni korak naprej pri reševanju zelo perečih in tako rekoč vsakodnevnih težav potrošnikov. Če ne prej, bo čez leto čas za oceno učinkovitosti kodeksa tudi s strani ZPS. Dobili bomo tudi praktične izkušnje, kaj lahko od samoregulacijskih dokumentov pričakujejo slovenski potrošniki, oziroma, ali je to lahko učinkovit način izboljšanja varstva potrošnikov tudi na drugih področjih."

Pri pripravi TEKONa je sodelovalo tudi Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS. "Ponosni smo, da smo ob sodelovanju vseh operaterjev pripravili dokument, ki je unikaten na območju  Evropske unije. Prepričani smo, da bomo z Kodeksom poskrbeli za še višjo raven kakovosti storitev za končne uporabnike elektronskih komunikacij," je poudaril Dušan Zupančič iz GZS.

Kodeks je podpisan in na strani podpisnikov je, da upravičijo pričakovanja in zaveze iz TEKONa. Izjave podpisnikov obetajo, saj poudarjajo, da je TEKON dodaten del v mozaiku prizadevanj, da potrošnikom ponudijo najboljše.

Preberite: celotno besedilo telekominikacijskega kodeksa

Amis: Boštjan Košak, direktor: "Veseli nas, da smo sodelovali pri oblikovanju tega dokumenta. Izjemno pomembna je podpora in sodelovanje organizacij, ki varujejo dobrobit potrošnikov;  to je dobra popotnica kodeksu. Številčna ekipa je vložila znatne napore v pripravo ustrezne in podrobne vsebine, ki našim uporabnikom prinaša izključno pozitivne učinke. Trudimo se uporabnikom nuditi najboljše in kodeks je nov korak v tej smeri."

Debitel: Borut Razdevšek, direktor: "Na Debitelu smo zadovoljni, da smo operaterji uspeli doseči skupni dogovor o urejanju zelo občutljivega področja v odnosu do naših uporabnikov. Zagotovo ta kodeks ne bo odpravljal morebitnih težav, ki jih povzroči slabše delovanje omrežja, a je dobra osnova za uspešno reševanje morebitnih izgub, ki bi jih uporabniki utrpeli v takih primerih."

Izimobil: Meta Marinšek, predsednica uprave: "Izimobil si ves čas prizadeva in verjamem, da s svojim delom tudi dokazuje, da je korekten odnos do uporabnika pot do uspeha! Menimo, da je pretirana regulacija na tem področju nepotrebna, saj so uporabniki najstrožji sodniki, Kodeks pa je ogledalo, ki smo si ga nastavili, da bomo jasneje videli pot v pravo smer!"

Si.mobil: Boštjan Škufca Zaveršek, vršilec dolžnosti predsednika uprave in član uprave: "Uskladitev slovenskih telekomunikacijskih operaterjev med seboj ter tesno sodelovanje z AKOS ter ZPS pri pripravi, brez dvoma postavlja samoregulacijski kodeks v slovenski prostor kot primer dobre prakse. Tudi za druge panoge. Obenem je to tudi precedenčni primer sodelovanja `industrije´ z ZPS, ki postavlja nove standarde, ki jih bomo skušali v Si.mobilu z izvajanjem naših strateških usmeritev še dodatno preseči ter vsem uporabnikom zagotoviti najboljšo uporabniško izkušnjo."

T-2: Sašo Todorović, predsednik poslovodstva: "V T-2 smo z zadovoljstvom pristopili k pobudi. Menimo, da je predlagana ureditev področja koristna tako za naročnike kot tudi za ponudnike telekomunikacijskih storitev. Predlagana ureditev določa minimalne standarde, na nas operaterjih pa je, da svoja prizadevanja usmerimo k ustvarjanju višjih standardov."

Telekom: mag. Zoran Vehovar,  podpredsednik uprave: "V Telekomu Slovenije kot celovitem telekomunikacijskem operaterju uporabnikom nudimo celostne telekomunikacijske rešitve, sodobne storitve ter zanesljivo in zmogljivo omrežje. Neprestano sledimo potrebam in željam uporabnikov, zato si prizadevamo za vse boljšo uporabniško izkušnjo, kar je tudi namen kodeksa, ki smo ga danes podpisali. S podpisom kodeksa smo ponovno potrdili svojo zavezo kakovosti in korektnemu odnosu do naših uporabnikov."

Telemach: Ditka Maučec, direktorica prodaje in marketinga: "V Telemachu se že sedaj trudimo, da na individualni ravni skrbimo za to, da je uporabniška izkušnja z naročnikom naših storitev na najvišjem možnem nivoju. Pozdravljamo pobudo in z veseljem bomo še naprej stremeli k temu, da bodo naši uporabniki z našimi storitvami in odnosom več kot zadovoljni."

Tušmobil: Gregor Štampohar, direktor Družbe: "V Tušmobilu smo zavezani zagotavljanju kakovostne uporabniške izkušnje, zato pozdravljamo napore vseh deležnikov, ki so pripeljali do oblikovanja kodeksa. Verjamemo, da je pristop operaterja h kodeksu zaveza in zagotovilo uporabnikom, da bodo storitve, ki so jih deležni v Sloveniji, na najvišjem možnem nivoju."

ZKOS: Stanko Posega, predsednik uprave: "Podpiramo dogovor slovenskih telekomunikacijskih operaterjev med seboj, da samoregulacijski kodeks v slovenskem prostoru predstavlja primer dobre prakse. Precedenčen primer sodelovanja telekomunikacijske `industrije´ postavlja nove standarde v zaščiti uporabnikov. Operaterji jih bodo vsekakor poskušali vključiti v izvajanje svojih poslovnih in strateških usmeritev ter vsem uporabnikom zagotoviti  najboljše storitve."

V nadaljevanju za občutek, preko konkretnih primerov, predstavljamo področja, kjer bo TEKON potrošnikom omogočil hitrejše in učinkovitejše reševanje sporov:

  • Kodeks v praksi 1 - bolj pregledni pogoji za pridobitev nadomestil zaradi nedelovanja ali slabše kakovosti storitev

V praksi TEKON potrošnikom ponuja bolj pregledne pogoje za pridobitev nadomestil zaradi nedelovanja ali slabše kakovosti storitev. Postavljene lestvice nadomestil se pri tem nanašajo na celotno obračunsko obdobje, kar pomeni, da bo potrošnik upravičen do ustreznega nadomestila tudi v primeru, ko določena storitev ni delovala ali je delovala s slabšo kakovostjo večkrat za kratek čas – denimo v primeru, ko je televizijska slika slabša (s kockami ali zastoji) vsak dan v času največje gledanosti (med 19. in 21. uro).

  • Kodeks v praksi 2 - operater bo ob dokazani slabši povezavi potrošnikom ponudil možnost prestopa na nižji (in cenejši) paket, in povrnil razliko v ceni

Na ZPS poudarjamo, da se pomembno določilo nanaša tudi na kakovost spletnih storitev. "Zaradi tehničnih omejitev, ki so povezana s strukturo omrežja, smo morali popustiti pri zahtevi, da je potrošniku oglaševana hitrost prenosa podatkov na voljo ves čas, torej brez nihanj. TEKON pa vendarle izboljšuje zaščito potrošnikov, saj jim bo operater ob dokazani slabši povezavi ponudil možnost prestopa na nižji (in cenejši) paket, hkrati pa jim bo povrnil tudi razliko v ceni med višjim in nižjim paketom, ker mu ni mogel zagotoviti kakovosti, oglaševane v višjem paketu," poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Potrošnik se bo ob tem lahko tudi odločil, da brez obveznosti zamenja operaterja."

  • Kodeks v praksi 3 – možnost testnega obdobja na področjih, kjer je kakovost (zaradi različnih razlogov) lahko slabša

Kdor živi na področju, kjer je kakovost storitev iz takšnega ali drugačnega razloga (lahko) slabša – denimo, da je na robu dosega mobilnih omrežij ali pa je infrastruktura že zelo zasedena – bo odslej po določilih TEKONa o tem seznanjen s strani operaterja. Pri ZPS smo si prizadevali (in uspeli) v ta člen zapisati dodatno zagotovilo, da bo operater potrošnika sam seznanil tudi z možnostjo brezplačnega testiranja delovanja storitve za določen čas (brez naročnine, plačilo le opravljenega prometa) in možnostjo odstopa od pogodbe, kar se opredeli v naročniški pogodbi.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA