Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Garancija
Garancija
28. februar 2017

"Večkrat kupujem različne izdelke in opazila sem, da je politika trgovin glede izročanja garancijskih listov zelo različna. Včasih je garancijski list priložen, včasih ga ni, včasih ga je treba nekje dodatno potrditi. Zanima me, kakšne so obveznosti prodajalcev. So res vse te različne prakse dovoljene?"

Zakon o varstvu potrošnikov določa, da mora prodajalec ob sklenitvi prodajne pogodbe izročiti potrošniku garancijski list za blago, za katero je dana garancija. Za katere izdelke je določena obvezna garancija, določa poseben pravilnik, gre pa predvsem za t. i. tehnično blago. Če prodajalec garancijskega lista ne izda, čeprav bi ga moral, je to kršitev, ki jo lahko sankcionira Tržni inšpektorat RS.

Garancijski list mora vsebovati nekatere podatke, npr. podatke o firmi in sedežu dajalca garancije oz. prodajalca, datum izročitve blaga, podatke, ki identificirajo blago, izjavo dajalca garancije, da jamči za brezhibno delovanje v garancijskem roku, ozemeljsko območje veljavnosti garancije, trajanje garancijskega roka. Četudi garancijskega lista ne dobite ali ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, ima dajalec garancije vse obveznosti po zakonu. Torej lahko uveljavljate garancijo za izdelek, za katerega mora biti izdana, četudi niste dobili garancijske dokumentacije ali ta ni popolna.

Ob nakupu pa vam mora prodajalec seveda nujno izročiti tudi račun za kupljeno blago. Od njega lahko zahtevate tako račun kot tudi pravilno izpolnjen garancijski list. Če vam dokumentacije ne uspe pridobiti, se lahko obrnete na Tržni inšpektorat RS.

Anja Pikelc

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA