Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Garancija
Garancija
15. januar 2020

Možnost je, a velja biti pozoren. Eden od večjih stroškov lastništva avtomobila so redni ali izredni servisi. Marsikdo še vedno meni, da je v času veljavnosti garancije avtomobil vedno treba peljati na pooblaščeni servis, hkrati pa se jezi nad morebitno visoko ceno. V resnici imamo pri izbiri servisa precej proste roke, vedno je mogoče izbrati tudi nepooblaščeni servis, a v primeru težav lahko ta izbira prinese kakšno dodatno sitnost.

Velja pa, da prodajalec z garancijskimi oziroma jamstvenimi pogoji ne sme omejevati kupca z obvezo po servisiranju zgolj v pooblaščeni servisni mreži. Po evropski zakonodaji gre namreč lahko za prepovedano omejevanje konkurence, kadar garancijski pogoji določajo obvezno vzdrževanje vozila izključno pri pooblaščenih serviserjih, ne glede na to, ali gre za osnovno ali razširjeno garancijo, ki se izda ob nakupu vozila ali takoj za tem. S tem bi bil namreč neodvisnim serviserjem onemogočen dostop do servisiranja vozil v času (vse daljše) garancije.

Vsebina le za člane ZPS

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA