Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Brošure
Brošure
25. julij 2007

Pomembno! Uporaba osebnih podatkov.  

Ali veste?

  • Tudi kot potrošnik ste zaščiteni pred nezakonito uporabo vaših osebnih podatkov, ki jih podjetja pridobijo iz javno dostopnih virov ali neposredno od vas. 
  • Osebni podatki se smejo uporabiti le za namene, za katere ste jih dali oz. so se zbirali. Podjetje jih brez vašega predhodnega pisnega dovoljenja ne sme posredovati drugim podjetjem. 
  • Za trženje sme uporabiti le naslednje podatke: ime in priimek, naslov, telefonsko številko, naslov elektronske pošte ali številko telefaksa. Če je podjetje v okviru svoje dejavnosti pridobilo še kakšen drug osebni podatek, ga lahko uporabi le z vašim soglasjem. Občutljive osebne podatke (npr. o zdravstvenem stanju) pa lahko uporabi le, če ima izrecno in praviloma pisno privolitev.
  • Podjetje, ki vam pošilja oglasni material, vas mora opozoriti na vašo pravico, da lahko začasno ali trajno prepoveste uporabo svojih osebnih podatkov za takšne namene.
  • Ko podjetje prejme vašo prepoved, mora v roku 15 dni preprečiti nadaljnjo uporabo osebnih podatkov in vas v naslednjih petih dneh pisno obvestiti o svojih ukrepih.
  • Podjetje nosi stroške ukrepov, ki jih mora izpeljati, če prepoveste nadaljnjo uporabo svojih osebnih podatkov.

 

Kako ukrepati ?
  • Če ne želite prejemati oglasov po pošti, telefonu ali internetu, sporočite podjetju, naj takoj preneha z uporabo vaših osebnih podatkov za neposredno trženje.
  •  Če podjetje ne upošteva vaše zahteve v roku 15 dni, prijavite kršitelja pristojnemu organu - informacijskemu pooblaščencu, ki lahko ustrezno ukrepa.

 

Ne pozabite !
  • Podjetje lahko pri sklepanju pogodbe zahteva od vas le tiste osebne podatke, ki jih  določa zakon ali so potrebni za sklenitev oz. za izpolnjevanje pogodbe.
  • Pred podpisom naročilnice, pogodbe, obrazca za včlanitev v klube ali drugih podobnih listin dobro preberite celotno besedilo, saj je soglasje za uporabo vaših osebnih podatkov mnogokrat zapisano kot del pogodbenih določil. Tako s podpisom pogodbe soglašate tudi z uporabo osebnih podatkov.

Zloženka v pdf.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA