Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avtorske pravice
Avtorske pravice
25. marec 2019

V torek, 26. marca bodo poslanci Evropskega parlamenta z glasovanjem zaključili dolgotrajen proces reforme zakonodaje o avtorskih pravicah v Evropski uniji. Od njihove odločitve bo med drugim odvisno tudi, ali bomo potrošniki še naprej lahko internet uporabljali kot prostor za hitro in preprosto izmenjavo vsebine s prijatelji in družinskimi člani – ali pa bomo vseskozi izpostavljeni tveganju, da nam bodo preprečili ali filtrirali naložene vsebine.

Potrošniške organizacije pozivamo evropske parlamentarce naj zavrnejo 13. člen (zdaj 17. člen) predlaganega zakona in s tem preprečijo obsežno blokiranje in filtriranje spletne vsebine. V primeru, da bo ta člen sprejet, spletišča, kamor lahko nalagamo svojo vsebino, namreč ne bodo imela druge izbire, kot da uveljavijo filtre, ki bodo preprečevali nalaganje avtorsko zaščitene vsebine brez izrecnega dovoljenja. Kot se je že pokazalo v praksi, tovrstni filtri ne znajo učinkovito ločiti med vsebino, ki krši avtorske pravico in tisto, ki je v pravilih označena z izjemo – kot so, denimo, karikature in parodije ali navedki, kritike in ocene.

Res je sicer, da zakon nikjer eksplicitno ne omenja zahteve po nameščanju filtrov, a zelo težko si predstavljamo, da bi spletišča lahko na kakšen drug način zadostila zahtevam 13. člena (zdaj 17. člena). Ta med drugim zahteva, da morajo pred objavo na internetu pridobiti dovoljenje imetnikov avtorske pravice, sicer je lastnik spletišča odgovoren za vsebino. Po našem mnenju se odgovornosti lahko izogne zgolj s filtriranjem vseh naloženih vsebin.

Skozi samodejne filtre se ne bodo prebile niti vsebine, ki jih potrošniki danes vsakodnevno nalagajo na različna spletišča, kot so, denimo, izmenjevanja fotografij in počitniških video posnetkov z glasbo v ozadju. To pa bi imelo zelo negativen vpliv na preprosto in nemoteno uporabo interneta in potrošnikovo svobodo izražanja.

Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC je poudarila, da se bo s sprejetjem 13. člena (zdaj 17. člena) radikalno spremenilo delovanje celotnega interneta. Kaznovanih bo na milijone potrošnikov, ki internet uporabljajo za to, za kar je bil mišljen: da lahko ustvarjajo, izmenjujejo, se izrazijo, in se zabavajo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA