Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avtorske pravice
Avtorske pravice
07. julij 2015

V četrtek, 9. julija bodo v Evropskem parlamentu glasovali o novi zakonodaji o avtorskih pravicah. Potrošniške organizacije si prizadevamo za vzpostavitev novega ravnotežja – da bo zakonodaja bolj poštena do potrošnika, hkrati pa tudi prilagojena sodobnim načinom uporabe. Naše zahteve in predloge za uredite smo posredovali tudi slovenskim predstavnikom v Evropskem parlamentu.

Ali veste, kaj evropski potrošniki lahko in česa ne smemo storiti z vsebinami, ki so zaščitene z avtorskimi pravicami (glasba, video posnetki, programska oprema, e-knjige ...)?

O tem smo članice Evropske potrošniške organizacije (BEUC), med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, povprašali interesne skupine, ki se ukvarjajo z avtorskimi pravicami: kolektivnim organizacijam, ki zbirajo pristojbine, akademikom, ministrstvom, predstavnikom nosilcev avtorskih pravic in uporabniškim organizacijam za digitalne pravice. Odgovori dokazujejo, da prihaja do razlik v razumevanju tudi znotraj posamezne države.

 Več informacij v infografiki spodaj, kliknite:

 copyright klikabilna polovicka

 

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo se odločili, da raziskavo izvedemo tudi med potrošniki. V spomladanski anketi, ki smo jo izvedli na spletni strani, se je (pričakovano) izkazalo, da imajo tudi slovenski potrošniki težave z razumevanjem avtorskih pravic. V raziskavo smo vključili še več primerov kot evropska potrošniška organizacija, pri odgovorih, da jim legalnost uporabe avtorsko zaščitenih pravic ni jasna, pa smo jih povprašali še, v katero smer se nagiba njihovo mnenje – proti dovoljeni ali nedovoljeni rabi.

In kaj menijo Slovenci (dobili smo nekaj manj kot 600 odgovorov)?

Primer 1:

Marko želi uporabiti aktualno pesem njemu najbolj priljubljene skupine v videu z družinskega božičnega praznovanja. Video bo objavil na YouTubu kot javno dostopnega, da si ga bodo lahko ogledali tudi ostali člani družine in prijatelji.

 1

Primer 2:

Metka in Dušan sta pripravila video s poročnega slavja. V njem sta uporabila tudi glasbo skupine, ki je igrala med ohcetjo. Doma izdelan video sta objavila na Facebookovi strani, ki je dosegljiva vsem, da bi lahko v gledanju uživali tudi vsi njuni prijatelji.

2

Primer 3:

Timova 4-letna hčerka je med igranjem uničila nekaj devedejev. Potem, ko je kupil nove, se je Tim odločil, da izdela rezervne kopije. Ker devedeji vsebujejo tehnologijo DRM, ne ve, kako bi to izvedel, zato za nasvet vpraša prijatelja Jureta. Skupaj uspeta narediti rezervne kopije.

3

Primer 4:

Andrej je legalno prenesel na tisoče pesmi s spletnih trgovin ponudnikov, za kar je plačal več sto evrov. Sam ne zna narediti rezervnih kopij, mu je pa jasno, da so zelo pomembne. Zato pesmi shrani v zasebni Dropbox, s čemer zagotovi, da bodo na voljo tudi, če bo odpovedal trdi disk v njegovem računalniku.

4

Primer 5:

Pred daljšim poletom se je Gregor odločil, da bo nekaj filmov z legalno kupljenih devedejev prenesel na svoj iPad, da jih bo lahko gledal na letalu.

5

Primer 6:

Blaž bi ženi za rojstni dan rad podaril zbirko najljubših pesmi. Zato je izdelal kopije pesmi z legalno kupljeni cedejev in pripravil kompilacijo za svojo ženo.

6

 

Primer 7:

Peter zelo rad bere knjige in tudi na svojem bralniku si je ustvaril lepo zbirko legalno kupljenih elektronskih knjig. Nekaj naslovov bi zdaj rad prodal na Bolhi ali Ebayju.

7

Primer 8:

Tomaž živi v Sloveniji, kjer plačuje naročnino za ogled spletne televizije in filmov. Poleti je bil na počitnicah v Grčiji, kjer je želel spremljati  svoje priljubljene oddaje v hotelu, pred spanjem. A do vsebine ni mogel, ker je bil IP-naslov grški. Prijatelj mu je svetoval, naj naslednjič vzpostavi povezavo VPN, da bo lahko dostopal do vsebine, za katero je plačal naročnino.

8

Primer 9:

10-letna Mojca je dobra pevka. S karaokami je posnela zadnji hit Rihanne, ponosni očka Matej pa je video objavil na Facebooku, da je viden tudi njegovim znancem in prijateljem.

9

 

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA