Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Avtorske pravice
Avtorske pravice
04. julij 2012

Danes so evropski poslanci z veliko večino zavrnili sporni mednarodni trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju Acta. Proti Acti je glasovalo 478 evropskih poslancev, 39 jih je glasovalo za, 165 pa se jih je vzdržalo.

Izid današnjega glasovanja pomeni, da sporazum v Evropski uniji ne more stopiti v veljavo.

Zavrnitev Acte so parlamentarcem predlagli tudi v vseh odborih v katerih so o njej razpravljali. To je danes pred glasovanjem spomnil tudi avtor poročila o Acti, Britanec David Martin (S&D). "Acto so že tolikokrat ubili, da ne more preživeti," je dejal in dodal, da je "čas, da zagovornikom Acte pustimo, da žalujejo in ostalim, da se premaknemo naprej". Po mnenju številnih poslancev Acta krši svobodo izražanja in je v nasprotju z demokratičnimi načeli. Poslanci so v razpravi poudarjali, da sporazum ne zagotavlja zaščite evropske intelektualne lastnine v globalnem smislu ter združuje intelektualno in fizično blago. Kritični so bili tudi do dejstva, da se sporazumu niso pridružile države, ki so glavni vir ponarejenega blaga.

ZPS že dve leti aktivno proti akti
V Zvezi potrošnikov smo se v okviru Evropske potrošniške organizacije (BEUC) in Transatlantskega potrošniškega dialoga (TACD) že skoraj dve leti aktivno borili proti sprejetju tega sporazuma, zato smo takšne odločitve seveda veseli. Breda Kutin, predsednica ZPS: "Veseli nas, da so evropski poslanci prisluhnili miljonom evropskih potrošnikov, ki so javno izrazili svoje nestrinjanje z ACTO. Potrošniki si zalužijo zakonodajo, ki bo ščitila njihove pravice."

V našem prizadevanju pa nas je v začetku leta podprlo tudi več kot 2.000 slovenskih potrošnikov.

Zaradi številnih kritik je sicer Evropska Komisija dala sporazum ACTA v presojo Evropskemu sodišču, ki naj bi presodilo, ali krši svobodo izražanja in obveščanja, varstvo podatkov ter pravice intelektualne lastnine. Sodišče zaenkrat o ACTI še ni odločilo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA