Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
20. november 2020

Na ZPS smo tokrat preverili ponudbo zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom in maslenih rogljičkov za dopeko, ki jih v dobrih 30 minutah spečemo v domači pečici, ponujajo pa jih vsi večji trgovci. A med izdelki so velike razlike v recepturi, največje razlike so v številu aditivov, ki se giblje od enega pa vse do 13.

Velike razlike pa so tudi v vsebnosti masla. Pogled na cene maslenih rogljičkov razkrije, da višja je cena, več masla vsebujejo. Za kilogram zamrznjenih maslenih rogljičkov za dopeko smo odšteli med 4,15 in 8,31 evri, za kilogram zamrznjenih rogljičkov z mareličnim nadevom za dopeko pa med 3,69 in 5,55 evri.

favicon Več informacij: Tržni pregled zamrznjenih rogljičkov

Ali ste vedeli, da večino kruha in pekovskih izdelkov danes v trgovine dostavijo zamrznjene in jih dopečejo glede na potrebe prodajnega mesta? Izdelki, ki jih kupimo v trgovini ali pekarni, zato niso nič bolj "sveži" in boljši kot tisti, ki jih kupimo zamrznjene in dopečemo sami, je pa občutna razlika v ceni. Cena rogljička z mareličnim nadevom je tudi do še enkrat višja, če nam ga spečejo v trgovini.

Ponovno smo v obdobju, ko se več zadržujemo doma in je tudi vse manj možnosti, da sveže pečen rogljiček naročimo ob kavi v lokalu ali kavarni, zato smo preverili, kakšna je ponudba rogljičkov, ki jih lahko spečemo doma.

Seznam sestavin dolg tudi deset vrstic
"Pogled na seznam sestavin nas lahko odvrne od nakupa izdelka, saj se osnovne surovine za pripravo testa, kot so moka, maščoba, voda, sol, jajca in kvas kar porazgubijo v nepregledni vrsti aditivov in drugih sestavin, ki jih proizvajalci dodajajo za izboljšanje arome, teksture in lažjo proizvodnjo izdelka," opozarja Anja Bolha in dodaja:

nz181

Le dva izmed pregledanih izdelkov sta poleg osnovnih surovin vsebovala le askorbinsko kislino in encime, zato sta glede na seznam sestavin zagotovo najboljša izbira.

ns181

Delež mareličnega nadeva se giblje od 10 do 14 odstotkov glede na celotno maso izdelka. Večina nadevov vsebuje 30 odstotkov marelic, preostale sestavine so sladkor, škrob, želirna sredstva, aroma in različni aditivi.

Rogljički so izdelki z veliko vsebnostjo maščobe
Rogljiček naj ne bo na jedilniku vsak dan, saj vsebujejo veliko maščob. "Tisti z nadevom je vsebujejo od 15 do 20 gramov na 100 gramov, masleni pa od 19 do 28 gramov na 100 gramov. Glavni sestavini za pripravo testa sta namreč moka in maščoba, proizvajalci pa uporabljajo večinoma nasičeno maščobo – margarino iz palmove maščobe in repičnega olja, pri maslenih tudi maslo," je povzela ugotovitve tržnega pregleda Anja Bolha. Prav vsem pregledanim vzorcem za vsebnost maščobe in nasičenih maščobnih kislih zasveti rdeča luč na prehranskem semaforju. Za vsebnost sladkorja večini zasveti oranžna.

Priprava je preprosta, a navodilom ne moremo slepo slediti
Navodila za uporabo se med izdelki razlikujejo, čeprav gre za izdelke z zelo podobno sestavo. Na ZPS opozarjamo, da je rezultat peke močno odvisen od pečice, temperatura namreč lahko od nastavljene odstopa tudi za +/– 30 °C. Namreč, ko smo pri dopeki izbranih izdelkov sledili navodilom, so bili rogljički večinoma premalo pečeni in ne dovolj vzhajani.

ZPS nasvet – vsakih nekaj minut poglejte v pečico in se prepričajte, ali so rogljički že dovolj pečeni. Po potrebi nekoliko povišajte temperaturo ali pa jih pecite dlje, kot priporoča proizvajalec. Za popolno pečene rogljičke potrebujemo kar nekaj vaje in kakovostno pečico.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA