Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
05. november 2020

Konec oktobra se je zaključila javna obravnava predloga Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2). Ta kljub nekaterim pozitivnim rešitvam za potrošnike, tudi zaradi Direktive (EU) 2018/1972 o Evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah, ki drugih rešitev ne dopušča, operaterjem še naprej omogoča spreminjanje pogodbenih pogojev v času vezave. Hkrati pa opozarjamo, da predlog ZEKom-2 ne ureja ustrezno pravic pri odstopu od pogodbe v primeru vezave s terminalsko opremo, saj predvideva celo nadomestilo v obliki uporabnine tudi, ko potrošnik subvencionirano terminalsko opremo vrne. Takšna ureditev je za potrošnike nesprejemljiva, zato pozivamo predlagatelja in zakonodajalca k zagotovitvi največje možne koristi za potrošnike in ustrezen prenos direktive.

Ponovno opominjamo operaterje, da imajo možnost, da potrošnikom v času vezave ne spreminjajo pogodbenih pogojev, ki naj jo v prihodnje izkoristijo. Vezava naj bo vezava za oba – tega si želijo številni potrošniki, kar jih je skoraj 10.000 potrdilo tudi s podpisom peticije ZPS, s katero zahtevajo spoštovanje dogovorjenih pogodbenih pogojev v času vezave.

Predlog novega ZEKom-2, h kateremu amo vložili številne pripombe, usmerjene v zagotovitev največje možne koristi za potrošnike, prenaša določbe evropske direktive ob upoštevanju načela maksimalne harmonizacije, zato popolna prepoved spremembe pogodbenih pogojev operaterjev v času vezave ni mogoča. A hkrati direktiva določa, da če se potrošnik s predlagano spremembo pogojev ne strinja in od naročniške pogodbe odstopi, ne plača nobenega nadomestila, razen v primeru, ko obdrži subvencionirano terminalsko opremo.

Na ZPS menimo, da predlog ZEKom-2 direktive v tem delu ni prenesel pravilno, saj zakonski predlog predvideva nadomestilo v obliki uporabnine tudi v primeru, ko potrošnik subvencionirano terminalsko opremo vrne. S tem bi se ohranila obstoječa ureditev, ki je izrazito v škodo potrošnikov, saj jim zaradi s tem povezanih visokih stroškov v praksi preprečuje izvajanje pravice do odstopa od pogodbe z vezavo, če se ne strinjajo s spremembo pogodbenih pogojev.

ZEKom-2 res prinaša za potrošnike tudi določene izboljšave, imed njimi izpostavljamo obveznosti zagotavljanja informacij pred sklenitvijo pogodbe, skupaj s povzetkom pogodbe na enotnem obrazcu, brezplačen postopek za prenos mobilne številke, da operater po 24 mesecih ali po izteku vezave ne sme zaračunati stroškov odpovedi pogodbe, lažji odstop od pogodbe pri paketnih storitvah, pravica do odstopa se podaljšuje na 60 dni od obvestila o spremembi pogodbenih pogojev, hkrati pa zakon izrecno določa, da potrošnik ob odstopu od pogodbe ne plača zneskov prejetih ugodnosti ali drugih dogovorjenih nadomestil.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več