Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
24. september 2020

Ob današnji napovedi sprostitve cen naftnih derivatov na vseh bencinskih servisih, Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da gre za ukrep, od katerega si potrošniki lahko obetajo le višje cene. Zelo težko si namreč predstavljamo, da bi ponudniki ceno, ki je tako obremenjena z različnimi dajatvami, po sprostitvi znižali, pri čemer tega do zdaj (z eno samo izjemo) niso naredili, pa čeprav bi lahko. Vse to so razlogi, zakaj na Zvezi potrošnikov Slovenije ne podpiramo sprostitve cen naftnih derivatov.

Ponovno se je izkazalo, da vlada pomembne ekonomske odločitve sprejema le na podlagi upoštevanja davčnih prilivov in dobičkov ponudnikov (ki v sedanjem sistemu nikakor niso izkazovali slabega poslovanja), ne pa iz vidika potreb ter stroškov potrošnikov in gospodarstva. Pri tej odločitvi predvsem niso upoštevali posebnosti slovenskega trga naftnih derivatov, na katerem imata dva ponudnika močno prevladujoč tržni delež, na nekaterih, ne samo ruralnih območjih pa konkurence med ponudniki praktično ni.

Dvomimo, da bo v državi, kjer je mreža bencinskih servisov sorazmerno dobro razvita, samo zaradi sproščanja cen prišlo do povečanja konkurence. Hkrati je postavitev novih bencinskih servisov sporna ne samo z ekološkega stališča, pač pa tudi s stališča trajnostne rabe prostora ob pričakovanju, da bo v srednjeročnem obdobju vse manj kupcev kupilo bencinsko ali dizelsko gnani avtomobil.

Ob napovedi sprostitve cen goriv opozarjamo, da bo treba sproščen trga ustrezno urediti, tako z vidika obveščenosti uporabnikov kot nadzora:

  • Vzpostaviti bi morali konkretne nadzorne mehanizme in ustrezen nadzor trga, s katerim bi preverjali sporne prakse, še zlasti izkoriščanje lokalnega monopola na področjih, kjer ni konkurence, in preverjanja dogovarjanja o cenah goriv na področjih, kjer je konkurenca okrnjena.
  • Zagotoviti bi morali natančna pravila oblikovanja cen in njihovega oglaševanja. V Avstriji, denimo, ponudniki po 12. uri cen ne smejo več zviševati.
  • Vzpostaviti je treba vsedržavni portal, ki bi omogočal pregled in primerjavo cen pri vseh ponudnikih v Sloveniji (internet, mobilna aplikacija, klicni center), skupaj z ustrezno postavljenim sistemom sporočanja cen neposredno s strani ponudnikov.
  • Ob avtocestah bi morali postaviti table z informacijami o cenah goriva na naslednjih dveh ali treh bencinskih servisih.

Dopolnitev informacije, 25.9.2020
Z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo so nas obvestili, da so že v lanskem letu vzpostavili portal za spremljanje cen goriva na slovenskih bencinskih servisih. Dosegljiv je na spletnem naslovu goriva.si, zaenkrat pa še nimamo informacije, kako pogosto bodo obnavljali vsebino po 1. oktobru 2020, ko bo sprostitev stopila v veljavo. Prav tako smo na MGRT povprašali, na kakšen način zbirajo cene in, ali bodo ponudnikom postavili kakšne pogoje za oblikovanje cen goriva (kot jih imajo, denimo, v Avstriji).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA