Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
09. september 2020

Ribe imajo v naši prehrani pomembno vlogo, saj so vir dobro prebavljivih in izkoristljivih beljakovin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in mineralov. Vendar pri načrtovanju jedilnika redkeje kot na morske ribe pomislimo na sladkovodne, ki jih gojijo v številnih predvsem manjših družinskih ribogojnicah po vsej Sloveniji. Očiščene ribe so v ribogojnicah tudi za četrtino, fileji pa za tretjino cenejši kot v trgovini. Prav tako ni dvoma o poreklu in svežini rib v ribogojnicah, saj ribogojci postrvi pogosto ulovijo pred vašimi očmi. Svoje kosilo lahko ponekod ulovite celo sami, saj nekatere ribogojnice obiskovalcem ponujajo tudi ribolov.

A nakup v ribogojnici je pogosto potrebno načrtovati. Naš tržni pregled je pokazal, da se je pri številnih ponudnikih za obisk potrebno naročiti vnaprej, da so nekateri ribogojci neodzivni prek telefona, da imajo nekatere ribogojnice zelo kratek delavnik, da ceniki niso vedno dostopni na spletnih straneh, da ponekod nismo prejeli računa oz. da plačilo s kartico ni vedno mogoče.

favicon Preverite rezultate tržnega pregleda sladkovodnih ribogojnic

Ponudba sladkovodnih rib v Sloveniji je dobra in pestra. Lokalne ribogojnice so posejane po vsej državi, kar zagotavlja kratko transportno pot in najbolj trajnosten način nakupovanja hrane. Na ZPS smo pod drobnogled tokrat vzeli 10 naključno izbranih ribogojnic po vsej Sloveniji, ki se ukvarjajo s sladkovodno akvakulturo z namenom gojenja salmonidov (predvsem različnih vrst postrvi) za prehrano ljudi. Kadar je bilo mogoče, smo kupili porcijo očiščenih rib za štiričlansko družino z dvema otrokoma, starima 8 in 10 let. Najbolj pogosto smo naročili šarenko, saj je najbolj razširjena vrsta postrvi, če ni bila na voljo, smo kupili zlatovčico.

Načrtujte obisk
Obisk lokalne sladkovodne ribogojnice je lahko prav posebna izkušnja in prijetno doživetje, za katerega si je sicer treba vzeti nekaj časa. V večini primerov bodo namreč ribe, ki ob prihodu še plavajo v bazenu, ulovili in očistili pred vašimi očmi, zato o svežini ni treba dvomiti. A v primerjavi z nakupom v trgovini, obisk ribogojnice skoraj vedno zahteva predhodno načrtovanje. Po navadi ribogojnice niso odprte vse dni v tednu, pogosto se boste morali za obisk predhodno naročiti po telefonu oziroma spletu. Priporočamo, da se o dnevni ponudbi pozanimate vnaprej, še zlasti, če želite kupiti večjo količino očiščenih rib ali filejev ali če se želite prepričati, katere vrste rib so v ribogojnici na voljo na dan vašega obiska. Marsikje je nakup mogoč le z gotovino.

Poskrbite za hladno verigo
Ribe so hitro pokvarljivo živilo, zato je zelo pomembno, da po nakupu z njimi ravnate previdno. Za transport rib priporočamo uporabo hladilne torbe, saj s tem vzdržujete hladno temperaturno verigo in zagotavljate varnost živil. Pri shranjevanju v hladilniku morate paziti, da se ribe ne dotikajo drugih živil, saj bi lahko prišlo do navzkrižnega onesnaženja.

Ribogojci svetujejo, da sveže ulovljene ribe vsaj nekaj ur pred pripravo shranite na hladnem, s tem preprečite, da bi se med peko zvile oziroma ukrivile. Priporočajo, da nakup rib opravite dan pred želeno pripravo. Preden jih date v ponev ali pečico, naj bodo vsaj 30 minut na sobni temperaturi.

Morske ali sladkovodne? Oboje!
Tudi sladkovodne ribe so dober vir esencialnih hranil, ki so pomembna za ohranjanje našega zdravja. Če primerjamo postrv in lososa, ima prva skoraj še enkrat nižjo energijsko vrednost, a obe imata visoko vsebnost beljakovin in nekaterih vitaminov ter nujno potrebnih maščobnih kislin omega-3 (EPA in DHA).

Povprečna hranilna vrednost na 100 g

Gojena postrv

Gojen losos

Energijska vrednost

107 kcal

198 kcal

Beljakovine

20 g

20 g

Vitamin D

7 μg

5,7 μg

EPA

219 mg

612 mg

DHA

496 mg

869 mg

(Vir: spletna stran Evropske komisije)

ZPS nasvet

1. Ribe so pomemben vir esencialnih hranil, vendar jih v svoj jedilnik žal pogosto pozabimo vključiti. Poskusite povečati vnos pestrega nabora rib, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso in mesnine, vsaj enkrat do dvakrat na teden.

2. Zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin omega-3 so tako morske kot sladkovodne ribe še posebej pomembne v prehrani nosečnic in doječih mater, saj ugodno vplivajo na rast in razvoj otroka.

3. V lokalnih ribogojnicah boste zagotovo dobili najbolj sveže ribe. Zanje boste odšteli manj kot na tržnici ali v trgovini.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA