Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
03. julij 2020

Ajvar je stalnica piknikov. Njegovo priljubljenost dokazuje bogata ponudba na trgovskih policah. Skoraj vsak proizvajalec ponuja vsaj dve vrsti ajvarja: pekočo in nepekočo ali blago različico. Slednjo smo v okviru tokratnega ocenjevala vzeli pod drobnogled na MIPORju. V primerjalno ocenjevanje smo vključili 22 izdelkov.

Vsi izbrani izdelki nosijo napis ajvar, a se po sestavi, ceni in prehranskem profilu lahko močno razlikujejo. Za kilogram ajvarja smo odšteli do 1,96 do 15,30 evra, pri večini sta glavni sestavini res paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. Pri oceni prehranskega profila smo največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin. Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, kljub temu je sladkor dodan kar 15 izdelkom.

faviconPreverite rezultate ocenjevanja na PotrošnikovZOOM: Ajvarji

Vsi izdelki so na voljo v stekleni embalaži, zato smo oceno embalaže iz tokratnega primerjalnega ocenjevanja izpustili.

Velike razlike pri hranilni vrednosti
Podobno kot pri recepturi so razlike med izbranimi vzorci velike tudi pri hranilni vrednosti. "V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin. Zelena luč na prehranskem semaforju za vsebnost maščob zasveti le pri vzorcih Spar, S Budget in Lomee, ajvar nepekoč," je povzela rezultate Nika Kremić in dodala: "Pri nasičenih maščobnih kislinah polovici izdelkov zasveti zelena, ostalim, ki vsebujejo več kot 1 g nasičene maščobe pa oranžna luč."

Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, v sveži rdeči papriki ga je približno 4 grame na 100 gramov. Kljub temu je sladkor dodan petnajstim izdelkom, kar je slabša izbira, saj saharoza ali namizni sladkor spadata med proste sladkorje. Zelena luč za sladkor zasveti le pri vzorcih brez dodanega sladkorja, vsebujejo ga od 1,0 do 4,4 grama na 100 gramov.

Sol je priljubljen dodatek, ki poleg konzerviranja poudari okus izdelka.

"Izdelki, ki smo jih vključili v tržni pregled, vsebujejo od 1,0 do 1,9 grama soli na 100 gramov izdelka, skoraj polovici (10 izdelkov) za vsebnost soli na semaforju zasveti rdeča luč, zato moramo biti pri uživanju teh izdelkov še posebej zmerni. Raje izberimo tiste z manj soli," svetuje Nika Kremić.

Nepotrebne arome
Trditev `brez konzervansov´ je navedena kar pri 12 izdelkih, čeprav konzervansov (snovi, ki podaljšujejo obstojnost živil) ni v prav nobenem od pregledanih ajvarjev, zato je po mnenju MIPORjevih strokovnjakov takšna trditev povsem nepotrebna. Še zlasti, ker jo potrošniki pogosto zamenjujejo s trditvijo brez aditivov. A brez konzervansov ni enako kot brez aditivov.

nz181

Kar 14 izdelkov je popolnoma brez aditivov, kar je vsekakor pohvalno,

ns181

ocenjuje Nika Kremić.

Naš nasvet
1. Izberite ajvar brez dodanega sladkorja in z manj soli ter se izognite dodanim aromam, saj je ajvar že sam po sebi dovolj aromatičen.
2. Izdelki s pečeno papriko so bolj mastni, zaradi samega postopka pečenja pa lahko nastanejo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), zato z uživanjem ne pretiravajte.
3. Čeprav je ajvar označen kot nepekoč ali blagi, lahko vsebuje feferone ali pekočo papriko, zato pred nakupom preverite seznam sestavin.
4. Če ne načrtujete piknika za več oseb, raje izberite manjše pakiranje, saj je ajvar treba porabiti v 3 do 14 dneh.
5. Če na izdelku ni navedeno drugače, odprt kozarec hranite v hladilniku na temperaturi do 4 °C.

mgrtPrimerjalno ocenjevanje ajvarjev je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA