Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
09. april 2020

Ponudba skute je pestra, saj jo lahko kupimo predpakirano v vseh večjih živilskih trgovinah, na tržnicah ali v manjših, specializiranih prodajalnah. Na ZPS smo na testu preverili 11 vzorcev skute različnih trgovskih in blagovnih znamk (kupili smo jih pred izbruhom COVID 19) in preverili, kako se v kemijskih, mikrobioloških in senzoričnih lastnostih razlikujejo predpakirane skute. Ker skute, v obliki kot jo jemo Slovenci v tujini skorajda ne poznajo, je bila večina izdelkov na trgu slovenskega porekla. Med testiranimi izdelki, za kilogram smo odšteli med 2,78 in 5,37 evra, so bili tako na vrhu izdelki slovenskega porekla (to ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina - mleko - slovenska). Za kilogram najboljše skute na testu boste odšteli 3,78 evra (trgovska znamka), za kilogram drugo uvrščene pa 5,37 evra (blagovna znamka).

Rezultati so pokazali, da imamo slovenski potrošniki na izbiro veliko dobrih skut na eni strani, a tudi pomanjkljivih na drugi. V okviru testiranja smo pri štirih izdelkih ugotovili pomanjkljivo obvladovanje higienskih zahtev (povečana vsebnost kvasovk, pri enem izdelku pa smo ugotovili tudi vsebnost bakterije E. coli). Največje razlike med izdelki pa so se pokazale pri oceni senzoričnih lastnosti.

favicon Preverite: rezultati testa predpakiranih skut

Skuta je fermentiran mlečni izdelek iz skupine svežih sirov, za katere je značilno, da ne zorijo. Zaradi večje vsebnosti vlage in bogate sestave hranil je skuta, ob neupoštevanju higienskih pravil in pravil rokovanja z izdelkom, hitro pokvarljivo živilo. V okviru testa smo v akreditiranem laboratoriju preverili kemijske parametre (vsebnost maščobe, vsebnost suhe snovi), izvedli nekatere mikrobiološke preiskave (vsebnost mlečnokislinskih bakterij, E. coli, koagualaza pozitivnih stafilokokov ter plesni in kvasovk) in preverili senzorično kakovost.

"Na podlagi rezultatov analiz smo ocenili skupno kakovost vzorcev skut. Pri končni oceni pa smo upoštevali še skladnost označbe in trajnostni vidik, kjer smo upoštevali oddaljenost proizvodnje, različne certifikate in embalažo," je pojasnila način testiranja Anja Bolha iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz181

Vsi pregledani izdelki bi lahko nosili prehransko trditev `visoka vsebnost beljakovin´, saj te predstavljajo več kot 20 odstotkov energijske vrednosti izdelka. Skuto uvrščamo namreč med beljakovinska živila, zaradi dobre aminokislinske sestave pa je tudi ustrezen nadomestek za meso v prehrani.

ns181

Vsebnost beljakovin v testiranih skutah se giblje od 9,7 do 14 gramov na 100 gramov izdelka, kar pomeni od 26 do 69 odstotkov celotne energijske vrednosti izdelka.

Niso vse skute enako kakovostne
Pri izdelkih smo preverili tudi vsebnost mlečnokislinskih bakterij (MKB), ki so poleg sirišča odgovorne za koagulacijo mleka in nastanek skute. Količina in sestava mlečnokislinskih bakterij vpliva tudi na senzorično oceno skute. Pri nekaterih izdelki smo na primer ugotovili odsotnost značilne mlečnokislinske arome in posledično prazen, pust okus. "Največje razlike med vzorci pa so pokazale ocene senzorične analize. Dobra skuta mora imeti, glede na vsebnost mlečne maščobe, enakomerno belo barvo z rumenkastim odtenkom in prijetno mlečnokislinsko aromo. Testirani vzorci so se razvrstili v tri kakovostne razrede (ekstra, 1. in 2. kakovostni razred)," je pojasnila način testiranja Anja Bolha.

Analizirana vsebnost maščobe je v štirih izdelkih odstopala od deklarirane za 20 ali več odstotkov
Za potrošnika so podatki v hranilni tabeli pogosto pomemben vir informacij, a vedno niso povsem natančni. Na ZPS smo v okviru testiranja preverili tudi, ali je vsebnost maščobe skladna z zapisano količino v hranilni tabeli. Evropska zakonodaja dovoljuje odstopanja v vsebnosti maščobe za 20 odstotkov od deklarirane vrednosti. Analizirana vsebnost maščobe je v kar štirih izdelkih odstopala od deklarirane za 20 odstotkov ali več, v enem primeru je bila vsebnost maščobe za 40 odstotkov manjša od deklarirane.

ZPS Nasvet

  • Pred nakupom pozorno preberite hranilno tabelo, če skute pojeste veliko oziroma pazite na kilograme, raje izberite izdelek z manj maščobe.
  • Po odprtju skuto porabite v dnevu ali dveh. Če je bila med postopkom izdelave oziroma pakiranja okužena s kvasovkami, se bodo po odprtju te hitreje namnožile in pokvarile izdelek.
  • Lonček, v katerem je pakirana skuta, lahko operete in ponovno uporabite za shranjevanje drugih živil v omari, hladilniku ali zamrzovalniku.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA