Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
03. april 2020

Visoko vredne beljakovine in omega 3, a tudi veliko soli.

Pod drobnogled smo vzeli 13 dimljenih lososov (narezanih na rezine) trgovskih in blagovnih znamk, med katerimi sta tudi dva ekološka. Za izdelke smo odšteli od 24,50 do 81,50 evra, ocenjevali pa smo prehranski profil, trajnostni vidik, vsebnost aditivov in označbo. Trije izdelki so prejeli skupno oceno dobro, 9 povprečno in dva pomanjkljivo. Na vrhu tabele sta oba ekološka izdelka, za katera smo odšteli nekaj manj kot 30 evrov, na dnu pa je prav najdražji izdelek – ta je pri večini ocenjevalnih parametrov prejel oceno pomanjkljivo. Razveseljuje pa dejstvo, da sta aditive vsebovala le dva izdelka, in sicer natrijev laktat (E 345) kot sredstvo za uravnavanje kislosti.

Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega 3, zato lahko predstavlja zanimivo popestritev prehrane, a  opozarjamo, naj potrošniki pred nakupom preverijo vsebnost soli in izberejo tiste, ki imajo manj kot 3 g soli v 100 gramih.

Večina izdelkov vsebuje atlantskega lososa, gojenega na Norveškem, dva izdelka sta iz divjega lososa, ulovljenega v Tihem oceanu. Vzorce smo kupili v večjih trgovinah v Ljubljani: Eurospin, E.Leclerc, Hofer, Lidl, Mercator in Spar.

favicon PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja dimljenih lososov

Od sveže ribe do dimljenega lososa
S postopkom dimljenja lososa konzervirajo, s čimer preprečijo mikrobiološki kvar in oksidacijo maščob, dim pa daje ribi tudi poseben vonj in okus. Pred dimljenjem fileje lososa solijo, bodisi ročno po starem postopku ali s sodobnimi tehnologijami tekočega soljenja s stroji za vbrizgavanje. Po soljenju ga obdelajo s postopkom hladnega dimljenja, kar je na nekaterih izdelkih označeno kot `cold smoked´. Hladno dimljenje poteka pri temperaturah od 20 do 30 °C, najpogosteje z dimom bukovega lesa. Gostota dima in čas dimljenja sta odvisna od recepture posameznega proizvajalca.

(Pre)več soli, a visoko vredne beljakovine in omega 3
Pri prehranskem profilu smo ocenjevali vsebnost beljakovin, maščobe in nasičenih maščobnih kislin ter soli.

nz181

Za skupno oceno prehranskega profila je šest ocenjevanih izdelkov prejelo oceno pomanjkljivo, predvsem na račun velike vsebnosti soli (več kot 3 g/100 g),

ns181

je predstavila oceno prehranskega profila Nika Kremić, prehranska strokovnjakinja in dodala: "Če je količina soli odvisna od recepture proizvajalca, je količina maščobe v dimljenem lososu odvisna od vrste ribe, sezone ulova in od tega, kateri del ribe so uporabili v izdelku. Vsebnosti v pregledanih izdelkih se gibljejo od 1,4 do 14 gramov maščobe v 100 gramih izdelka." Gojeni lososi v povprečju vsebujejo skoraj 5-krat toliko maščobe kot divji.

A  bolj kot skupna vsebnost maščob pri lososih je pomembna maščobnokislinska sestava. Pri gojenih zaradi večje vsebnosti maščobe lahko pričakujemo tudi več nenasičenih maščobnih kislin omega 3, ki jih moramo zaužiti s hrano, saj jih človeško telo ne more sintetizirati samo. "Na dan naj bi jih zaužili od 1 do 1,4 grama. A koliko teh maščob je v izdelku prepogosto ostaja za kupca uganka, saj je bila vsebnost maščobnih kislin omega 3 navedena le na treh izdelkih gojenih lososov," je izpostavila Nika Kremić in dodala: "Maščobnokislinska sestava se pri ribi lahko spreminja in je odvisna od številnih dejavnikov, zato ima lahko naslednji ulov drugačno sestavo. Gojeni losos običajno vsebuje več maščobnih kislin omega 3, a je razmerje med omega 3 in omega 6 manj ugodno kot pri divjem lososu."

Ocenjevani dimljeni lososi vsebujejo tudi od 0,4 do 2,9 grama nasičene maščobe v 100 gramih in so zelo dober vir biološko visoko vrednih beljakovin. Pregledani izdelki gojenega lososa jih vsebujejo v povprečju 20,6 grama v 100 gramih, divji lososi še malenkost več (25,4 g/100 g).

Naš nasvet:

  • Dimljen losos vsebuje visoko vredne beljakovine in zdravju koristne maščobne kisline omega 3, a tudi veliko soli. Izberite izdelke s čim manj soli, oziroma vsaj manj kot 3 g v 100 gramih.
  • Dimljeni lososi lahko vsebujejo listerijo (L. monocitogenes) – bakterijo, ki povzroča listeriozo. Zdravi odrasli bolezen lažje prebolijo, ogrožene skupine, kot so nosečnice, novorojenčki in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, pa imajo lahko hude posledice, zato je priporočljivo, da te skupine izdelek pred uživanjem zadostno termično obdelajo ali pa se uživanju popolnoma izognejo.
  • Uživanje rib priporočamo enkrat do dvakrat na teden, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso ali mesnine. Boljša izbira so manjše ribe oziroma tiste, ki so nižje v prehranjevalni verigi (sardele, skuše), velike ribe (tuna, morski pes) so bolj pogosto obremenjene s težkimi kovinami.
  • Dimljen losos je hitro pokvarljiv izdelek, zato ga ne kupujte na zalogo. Če je le mogoče, ga iz trgovine prinesite primerno ohlajenega (uporabite hladilno vrečko). Priporočamo, da z uživanjem vseeno ne čakate do zadnjega dne.
mgrtPrimerjalno ocenjevanje sirnih namazov z zeliščil je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni institut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA