Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
24. februar 2020

Glede na vroča poletja klimatske naprave postajajo stalnica slovenskih domov. Večina naprav na trgu je inverterskih, kar pomeni, da lahko z njimi prostore ne le hladimo, ampak tudi (d)ogrevamo, kar je še posebej dobrodošlo v prehodnih obdobjih. Objavili smo test 25 modelov stenskih klimatskih naprav. Test je bil izveden v okviru projekta CLEAR 2.0, zato so rezultati testiranja prosto dostopni za vse potrošnike. Rezultati so obetavni, saj kažejo, da je na trgu več dobrih močnejših modelov kot v preteklih letih, zato je izbira lažja.

favicon Preverite: zadnji rezultati testiranja klimatskih naprav in več o prednosti hladilnega sredstva R32 v primerjavi z R410A

Za klimatske naprave na testu smo odšteli od 745 do 1300 evrov, na vrhu pa sta modela (z močjo 2,5 in 3,5 kW), za katera boste odšteli več kot 1000 evrov (z vključeno osnovno montažo).

"Enoznačnega odgovora na vprašanje, na kaj paziti pri nakupu klimatske naprave, ni. Odločitev za ta ali oni model je v prvi vrsti odvisna od tega, ali boste napravo uporabljali le za hlajenje prostorov ali jih boste z njo po potrebi tudi (d)ogrevali, v kako velik prostor jo boste namestili, katera od številnih funkcij, s katerimi jo je opremil proizvajalec, vam bo prišla prav in katere sploh ne potrebujete," je pojasnila Barbara Primc, sodelavka pri projektu CLEAR 2.0, in dodala: "Če pri nakupu dajete prednost energijski učinkovitosti, vsekakor preverite, kaj je zapisano na energijski nalepki. Najbolj pomembna sta podatka oziroma kazalnika SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio ali sezonsko hladilno število) in SCOP (Seasonal Coefficient of Performance ali sezonsko grelno število), ki kažeta, kako učinkovita je naprava pri hlajenju in ogrevanju. Čim višji sta vrednosti, tem manjši bo strošek hlajenja oziroma ogrevanja. Učinkovite so tiste klimatske naprave, ki imajo vrednost SEER višjo od 5,1, vrednost SCOP pa višjo od 3,4."

Bodite pozorni tudi na podatek o letni porabi energije za hlajenje in ogrevanje, ki je naveden na energijski nalepki. Zmagovalka v razredu 2,5-kilovatnih naprav za hlajenje porabi 96 kW na leto, zadnjeuvrščena v tem razredu pa kar 143 kW.

Do okolja prijaznejše hladilno sredstvo R32
Večina proizvajalcev klimatskih naprav že uporablja hladilno sredstvo R32, ki je do okolja veliko bolj prijazno kot do zdaj razširjen plin R410A in ima občutno manjši vpliv na globalno segrevanje (GWP – global warning potencial): GWP pri plinu R410A je 2088, pri plinu R32 pa 675.

Nasvet, kako ustrezno ukrepati ob morebitnem uhajanju hladilnega sredstva iz klimatske naprave:
1. klimatsko napravo ugasnite,
2. prezračite prostor,
3. pokličite serviserja, ki bo preveril, ali je uhajanje plina posledica napake v napeljavi ali plin uhaja iz same klimatske naprave ter odpravil napako.

clear

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA