Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
10. maj 2019

Špageti, špageti -  kateri so najboljši?! Izbira je pestra, na testiranje smo poslali 10 blagovnih in trgovskih znamk špagetov iz pšeničnega zdroba durum, po katerih, glede na rezultate ankete, posega največ slovenskih potrošnikov. Prav vsi vzorci so vsebovali dovolj beljakovin, vsebnost zdravju škodljivih mikotoksinov pa je bila pri vseh vzorcih pod zakonsko določeno mejo.

Na testu smo preverili vsebnost škodljivih snovi (ohratoksin A, aflatoksini B1, B2, G1 in G2 ter deoksinivalenol), kemijske lastnosti (vsebnost beljakovin in furozina) ter senzorične lastnosti in označbo.

faviconPreverite: rezultati testa špagetov

Dovolj beljakovin, a previsoke temperature sušenja

Testirani vzorci v povprečju vsebujejo dovolj beljakovin in sicer 13 gramov na 100 gramov izdelka. 

nz18

Skupna vsebnost beljakovin (in s tem glutena) vpliva na kakovost testenin, saj izboljša lastnosti testenin med kuhanjem – preprečuje ločevanje oziroma razpadanje. Na ta način dobimo kakovostne testenine, ki med kuhanjem ostanejo čvrste in so prijetnega okusa,

ns181

je pojasnila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: ”Na kakovost testenin pa vpliva tudi temperatura sušenja. Pri nizkih temperaturah sušenja (manj kot 60 °C) se ohranijo dobre organoleptične lastnosti in hranilna vrednost testenin.”

Za kakovostne špagete sta značilni tudi določena čvrstost in elastičnost, ki ju občutimo, ko jih pregriznemo. Poleg tega ne smejo biti preveč lepljivi. Z omako pa se najbolje povežejo porozne in hrapave testenine, tako v ustih ne prevlada okus omake. 

Velike razlike v cenah

Za kilogram vzorcev na testu smo odšteli od 0,64 in 2,18 evra. Prav najdražji in eden izmed cenejših vzorcev (0,65 evra/kg ) sta se z oceno povprečno znašla na dnu tabele. Zmagovalni špageti so s ceno 1,23 evra za kilogram nekje v zlati sredini.

Dober tek!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA