Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
04. marec 2019

Sprejem zakona o konverziji švicarskih kreditov v evrske kredite ne pomeni le rešitev perečega problema 16.000 družin kreditojemalcev, ki so zaradi nepoštene bančne prakse najeli neprimeren produkt za rešitev svojega stanovanjskega vprašanja, ampak pomeni tudi uveljavitev varstva potrošnikov na področju finančnih storitev, kar ima izreden pomen tudi za bodočnost slovenskega finančnega trga.

Argumenti za sprejem zakona :

  •  Banke morajo prevzeti odgovornost za problematiko švicarskih kreditov, ki je posledica njihovega agresivnega trženja in nekorektnega poslovanja:
    - banke so pri trženju, sklepanju in med izvrševanjem kreditne pogodbe kršile temeljno dolžnost poklicne skrbnosti, saj kreditojemalcem niso posredovale bistvenih informacij, ki so jih potrebovali za odločitev o najemu dolgoročnega kredita za nakup nepremičnine,
    - krediti v švicarskih frankih so zaradi svoje tveganosti neprimeren produkt za reševanje stanovanjskega vprašanja.
  • Problem švicarskih kreditov se mora rešiti na nacionalni ravni in ne šele z odločitvijo evropskega sodišča, da ne bo prišlo do preložitve bremena neodgovornega ravnanja poslovnih bank na državo, oz. na ramena slovenskih davkoplačevalcev.
  • Sprejem zakona pomeni uveljavitev načel varstva potrošnikov na področju finančnih storitev in je hkrati sporočilo vsem ponudnikom finančnih storitev na slovenskem trgu, da morajo spoštovati pravila odgovornega poslovanja in varstva potrošnikov.

Preberite: argumenti za sprejem zakona.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA