Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
27. februar 2019

Je tudi vas kdaj premamil 70 in več odstotni popust izdelkov znanih blagovnih znamk? Spletna stran, ki ponuja rezervacijo prostora po odlični ceni? Dopolnila, ki obljubljajo hitro izgubo teže, zdravila, ki obljubljajo hitro odpravo dolgotrajnih zdravstvenih težav? To je le nekaj primerov, kjer se potrošniki znajdejo v skušnjavi.

Bistveno je, da `vključimo´ zdravo pamet in se zavedamo, da lahko za mamljivimi obljubami in ugodnimi ponudbami na spletnih strani v slovenskem jeziku stoji podjetje s sedežem kjerkoli na svetu, ali pa gre celo za čisto prevaro. To pomeni, da morda izbranega izdelka ne boste dobili, da ste nevede kupili ponaredek ali pa prehransko dopolnilo, ki s svojimi obljubami zavaja. Poleg tega, ko na spletu kupujete blago ali storitve od tujih ponudnikov, registriranih izven držav Evropske unije, sta inšpekcijski nadzor ali drugo ukrepanje državnih organov bolj kot ne onemogočena. Slovenski ponudniki pa so pod nadzorom slovenskih inšpekcijskih organov, uveljavljanje morebitnih reklamacij ali pritožb pa zato bistveno lažje. Tudi proti podjetjem iz drugih držav EU je mogoče ukrepati, saj je potrošniška zakonodaja v EU v veliki meri poenotena, v primeru težav vam pa lahko pomaga Evropski potrošniški center.

Kako lahko preverite, ali je spletno mesto zanesljivo, preden oddate naročilo?
1. (Pre)nizke cene so lahko znak za alarm in naj vas ne premamijo. Vdihnite in stran preverite.
2. Spletna stran s končnico .si še ne pomeni, da gre za trgovca iz Slovenije, saj lahko to domeno kupi kdorkoli.
3. Poskrbite, da je plačilna stran spletnega mesta varna: naslovna vrstica brskalnika se mora začeti s `https: //´ in vsebovati sliko ključavnice. Na spletnem portalu Varni na internetu med najbolj varne načine plačila uvršajo plačilo po povzetju, Paypal in bančno nakazilo na podlagi predračuna.
4. Preberite pravno obvestilo, ki vam bo omogočilo identifikacijo prodajalca: ime podjetja, naslov sedeža, trgovski register in registrsko številko podjetja, številko Siret (14 številk, ki jih uporablja za identifikacijo podjetja francoski statistični urad (INSEE)) ali Siren (devetmestno število).
5. Poglejte ugled prodajalca na internetu.

Se želite naučiti še kaj več😊. Kliknite na https://www.strinjam.se/!

Kako `zapletena´ gesla uporabljate na spletu?!
K varnosti na spletu lahko pripomoremo tudi sami, če uporabljamo gesla, ki niso na `prvo žogo´. Geslo naj bo čim daljše in sestavljeno iz kombinacije črk, številk, lahko tudi posebnih znakov. 

Za različne aplikacije, storitve uporabljajte različna gesla, katere občasno tudi spremenite. Na kaj je dobro biti pozoren na spletu, lahko izveste tudi ob igranju igre Strinjam se. Kliknite na https://www.strinjam.se/ !

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA