Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
14. februar 2019

Pordela in izsušena koža je v zimskih mesecih pogost pojav, zato potrebuje nekaj dodatne nege, s katero ji poskušamo zagotoviti ustrezno vlago in maščobo. Potrošniške organizacije smo na testiranju preizkusile, kako učinkoviti so pri tem losjoni in mleka za kožo – objavljamo rezultate za 11 izdelkov, ki jih najdemo tudi na slovenskih policah. Ponovno se je izkazalo, da imamo potrošniki na razpolago dobre izdelke v vseh cenovnih razredih, zmagovalec pa spada v srednji cenovni razred, za 100 mililitrov losjona boste odšteli malo več kot evro.

favicon Preverite: rezultati testa losjonov

V okviru testiranja smo preverili vlaženje kože, občutek na koži, uporabo, embalažo, deklaracijo, mikrobiološko kakovost in prisotnost ter koncentracijo mineralnih olj, natančneje aromatskih in nasičenih ogljikovodikov v mineralnih oljih (MOAH in MOSH) ter prisotnost dišav BMHCA in HICC. "Prav vsi izdelki so del testa, v okviru katerega smo v laboratoriju preverili prisotnost mikroorganizmov v izdelkih, opravili dobro," je izpostavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "V laboratoriju smo preverili tudi učinkovitost vlaženja kože, na tem delu testa pa so se že pokazale razlike med izdelki. Kot vedno na potrošniških primerjalnih testih kakovosti pa so seveda povedali svoje potrošniki. Vsak izdelek je dva tedna uporabljalo tudi 20 udeleženk, ki so med drugim ocenile stanje svoje kože, vpijanje in mehkobo kože. Udeleženke testa so bile z uporabo izdelkov na testu večinoma zadovoljne."

Prijeten vonj? Da, a ne za vsako ceno
Vonj lahko odločilno vpliva na odločitev za nakup, a okusi so seveda različni – kar je ena udeleženka ocenila kot `prijetno´, je drugi `dišalo kot zdravila´. V okviru testiranja smo preverili tudi, če je izdelek vseboval kemikalije, za katere potrošniške organizacije menijo, da jih v kozmetičnih izdelkih ne sme biti. "Kar nekaj izdelkov na testu vsebuje dišavo butylphenyl methylpropional (BMHCA), s trgovskim imenom Lilial. Izdelki, ki jo vsebujejo, imajo vonj po šmarnicah. Raziskave na živalih so pokazale, da negativno vpliva na plodnost, ali je enako pri ljudeh, pa še ni zanesljivo potrjeno z raziskavami," opozarja Urša Šmid Božičevič. Dišave sicer vsebujejo vsi testirani losjoni, tudi oba, ki spadata med `naravno´ kozmetiko.

Mleko ali losjon?
Razlika med izdelkoma je v razmerju med vodo in olji. Praviloma velja, da je mleko za telo bolj mastno (emulzija ima višji delež maščobe), losjon pa bolj vlažen (vsebuje več vode in manj olja oziroma maščobe). Natančno dogovorjenih pravil ni in tudi proizvajalci so praviloma precej izvirni, ko gre za poimenovanje izdelkov.

 

prhanje Pri prhanju in umivanju se izogibajte uporabi (pre)vroče vode, saj ta uničuje povrhnjico.
ph Če je koža zelo izsušena, uporabljajte milo z nevtralnim pH 5,5, ki je enak, kot je kislost kože. V vsakem primeru naj ima milo pH manj kot 7. Pred nakupom preverite deklaracijo – izbirajte mila, ki ne vsebujejo alkohola. Uporaba antibakterijskih mil pri normalnem zdravstvenem stanju ni potrebna.
10 Tuširanje ali kopel naj ne bosta daljša od deset minut.
mazanje Negi kože se posvetite takoj po tuširanju oziroma kopeli in jo namažite z losjonom ali mlekom. Rahlo vlažna koža vpija bolje.
vlaznost Poskrbite za ustrezno vlažnost v stanovanju, še posebej med kurilno sezono.
srce Poskrbite za pestro prehrano, ustrezno razmerje med aktivnostjo in počitkom, izogibajte se stresu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA