Primerjalno ocenjevanje instant žitnih in mlečno žitnih kašic za dojenčke

6. februar 2019

Kakovost živil Otrok in družina
Primerjalno ocenjevanje instant žitnih in mlečno žitnih kašic za dojenčke

Pred nakupom preverite, koliko sladkorja vsebuje, in ali ima dodane aditive.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Kašice so eden prvih obrokov, ki jih spozna dojenček, med njimi pa so razlike. Tokrat smo podrobno pregledali 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali smo le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelkov z dodatki za prehrano dojenčkov ne priporočamo. Trije od pregledanih izdelkov so dobili oceno zelo dobro, trije dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo.

Oceno smo največkrat znižali zaradi dodanega sladkorja, nepotrebnih aditivov ali zavajajočih navedb na izdelku. Vsebnost sladkorja in aditivov v izdelku sta zagotovo dva ključna podatka, ki naj ju starši upoštevajo pri izbiri kašic za svoje najmlajše

PotrošnikovZOOM: preverite rezultate ocenjevanja instant žitnih in mlečno žitnih kašic za dojenčke

V splošnem je otroška hrana dobro nadzorovana z evropsko direktivo 2006/125/ES o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke, ki dokaj podrobno omejuje sestavo. Zato smo na primer izdelka, ki se oglašujeta kot izdelka brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma brez umetnih arom, slabše ocenili. Takšne navedbe so zavajajoče, saj jih ob upoštevanju zakonodaje ne sme vsebovati nobena žitna kaša namenjena za dojenčke in majhne otroke.

Dodatno "sladkanje" ni priporočljivo

"Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPGHAN) odsvetuje uživanje prostega torej tudi dodanega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato smo pri oceni prehranskega profila strogo kaznovali vse izdelke z dodanim sladkorjem, in sicer smo vse ocenili kot nezadovoljivo, v skupni oceni prehranskega profila pa niso dobili ocene več kot pomanjkljivo.

Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil ta na račun laktoze (naravno prisoten sladkor v mleku) dodane s sirotko ali mlekom v prahu," je pojasnila Anja Zupan in dodala: "Izdelke smo primerjali z vsebnostjo laktoze v materinem mleku, ki je okoli 7 g na 100 ml mleka."

Aditivi so popolnoma nepotrebni

Glede na uredbo o aditivih hrana in živila za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. "Sedem od pregledanih izdelkov ni vsebovalo nobenih aditivov, pet pa je vsebovalo sicer dovoljene, vendar ne potrebne aditive," je predstavila rezultate Anja Zupan in pojasnila, da so z oceno zelo dobro ocenili le izdelke brez aditivov.

Številni brez hranilnih tabel na embalaži – kljub prostoru

Pri označbi smo ocenjevali čitljivost, kontrast in različne navedbe. Noben izdelek ni za označbo prejel oceno zelo dobro. Na več kot polovici ocenjevanih izdelkov so bila informacije napisane s premajhnimi črkami, nekateri so imeli pomanjkljive navedbe (izpuščen delež ene glavne sestavine, kot sta zdrob oz. mlečna formula)..., le trije ocenjevani izdelki imajo, kljub zadostnemu prostoru, na embalaži hranilno tabelo v slovenščini.

Naš nasvet

  • Najbolje je kašice pripraviti z materinim mlekom!
  • Kaj bo vaš otrok zaužil, boste vedeli tudi, če kašico pripravite sami, vendar pazljivo pri izbiri osnovne surovine.

Ideja za pripravo: V malo vode skuhajte 20 gramov žitnih kosmičev ali zdroba, dodajte 200 mililitrov materinega mleka ali nadaljevalni mlečni pripravek. Bodite pozorni pri izbiri žit – naj bodo namenjena za prehranjevanje otrok (razvidno iz embalaže) ali vsaj iz kontrolirane ekološke pridelave, saj za taka živila veljajo strožje omejitve glede kakovosti, vsebnosti mikroorganizmov in ostankov pesticidov (žita za otroke teh ne smejo vsebovati več kot do 0,01 mg/kg izdelka).

  • Najprimernejša žita za prvo uvajanje so riž, polenta, pšenični zdrob, prosena in ovsena kaša. Z žiti, ki vsebujejo več prehranske vlaknine, raje počakajte, saj večja vsebnost vlaknin vodi do tekočega blata in posledično večje verjetnosti za dehidracijo dojenčka.
MGRT 2Primerjalno ocenjevanje instant žitnih in mlečno žitnih kašic za dojenčke je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju