Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
21. januar 2019

Raziskava britanske potrošniške organizacije Which? o zanesljivosti avtomobilov.

Britanska potrošniška organizacija Which? že vrsto let izvaja obsežno raziskavo o zanesljivosti avtomobilov. Raziskava, v kateri je lani sodelovalo več kot 43.000 lastnikov avtomobilov, ki so podali oceno zanesljivosti za 51.127 različnih vozil, je pokazala nekaj zanimivih premikov – nekaterim znamkam v prid, drugim v minus. Pomembno je, da se potrošniki zavedajo, da je zanesljivost posameznih avtomobilov po starosti lahko precej različna, hkrati pa prihaja do velikih razlik znotraj samih avtomobilskih znamk. Zanesljivosti enega modela torej ne moremo prenesti na vse modele isti znamke.

favicon Preverite: Podrobna preglednica z ocenami zanesljivosti avtomobilov

"Britanski kolegi so zbrali dovolj odgovorov za prikaz zanesljivosti 36 znamk in skoraj 300 modelov. Ocene so razdelili v dve starostni kategoriji, v prvi so avtomobili, stari do tri leta, v drugi pa od tri do osem let. Razlike med obema kategorijama so pri nekaterih znamkah zelo očitne," je pojasnil način kategoriziranja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodal:

nz181

Najvišjo oceno, pet zvezdic, so v obeh starostnih kategorijah dobile samo tri japonske znamke, osem jih ima po štiri zvezdice, kar pomeni, da je preostalih 25 znamk v vsaj eni starostni kategoriji dobilo le tri zvezdice ali manj. Petzvezdična ocena ne pomeni samo, da je verjetnost, da bo šlo kaj narobe, majhna, ampak tudi, da napake niso resne, popravilo pa ne dolgotrajno ali drago. Na drugi strani so avtomobili z najslabšo oceno zanesljivosti dovzetni za večje napake, denimo na vzmetenju ali izpušnem sistemu, katerih je popravilo drago.

ns181

Statistika na tako velikem vzorcu je lahko koristen pokazatelj potrošnikom, kateri rabljeni avtomobil jim bo bolj verjetno povzročal težave in stroške med uporabo. Udeleženci v raziskavi odgovarjajo na številna vprašanja in nanizajo vrsto podatkov, iz katerih nato nastane ocena za posamezen model in znamko. Dobra informacija za potrošnike je, če se zanesljivost novejših avtomobilov izboljša, hkrati pa razlike med posameznimi letniki lahko pokažejo tudi na sistemsko težavo, s katero se je v določenem času ubadala avtomobilska tovarna, poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA