Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
14. december 2018

Potrošniške organizacije smo tokrat preizkusile številne rjave barve za lase, med katerimi jih 11 najdemo tudi na slovenskih policah. Barve za lase so brez dvoma pravi koktajl kemikalij, med katerimi ob mešanju prihaja do kemijskih reakcij, ki so pogosto razlog alergijskih reakcij med uporabniki oz. uporabnicami. Dobra novica je, da so po učinkovitosti nekatere naravne resna konkurenca `konvencionalnim´ barvam za lase, a nevarnost alergijskih reakcij ostaja.

Barve za lase uporabljajo številne potrošnice in tudi potrošniki. V Evropi si lase barva približno 60 % žensk in 5 % moških. Povprečna starost, pri kateri si prvič pobarvamo lase s trajno barvo, je 16 let.

Področje kemijske varnosti barv za lase ureja Uredba o kozmetičnih izdelkih, ki določa, katere sestavine so dovoljene, in če je potrebno, tudi najvišje dovoljene vrednosti določenih sestavin (na primer alergenov in snovi, ki dražijo kožo). Kot opozarja Urša Šmid iz Zveze potrošnikov SLovenije, so najpogostejši neželen stranski učinek barvanja las kontaktne alergije, zato svetuje, da pred uporabo obvezno naredite alergijski test in da pri samem barvanju natančno upoštevate navodila za uporabo, barve pa ne uporabljate za `druge namene, denimo za barvanje trepalnic ali brade. Evropska komisija je 56 snovi, ki povzročajo draženje, razvrstila glede na tri stopnje: ekstremni, močni in zmerni dražilci.

favicon Preverite rezultate: test rjavih barv za barvanje doma

Večina preizkušenih barv vsebuje tudi endokrine motilce
Podatek o tem, ali določena barva vsebuje to kemikalijo, lahko potrošnik poišče na seznamu sestavin oz. INCI seznamu.

nz181

Da so te snovi v barvah nepotrebne, dokazuje dejstvo, da nobena izmed preizkušenih naravnih barv ne vsebuje kemikalij EDC, rezultati barvanja pa so ravno tako dobri,

ns181

izpostavlja Urša Šmid iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "A naravne barve same po sebi še ne zagotavljajo, da ne boste imeli alergijske reakcije. Barva iz kane vsebuje snov lavson, ki spada med močne dražilce. Koncentracija te snovi v kani je približno en odstotek, zato je kana ocenjena kot varna za uporabo. Rastlinske barve vsebujejo tudi druge snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki so preobčutljivi na cvetni prah ali trave," opozarja Urša Šmid.

Brez amonijaka? Brez glutena? Vegansko?
Pri barvanju las ima amonijak pomembno vlogo. Alkalne snovi, največkrat je to amonijak, poskrbijo, da las nabrekne in sprejme barvno molekulo. Amonijak pri postopku barvanja sodeluje tudi kot katalizator, ki poskrbi, da je barvanje hitrejše in učinkovitejše. Če barva ne vsebuje amonijaka, potem vsebuje neko drugo alkalno kemikalijo. Barve, ki ne vsebujejo amonijaka, imajo le eno prednost: ne smrdijo tako kot konkurentke z amonijakom. Glede na to, da amonijak spada med bolj raziskane kemikalije glede stranskih učinkov, niti ni tako slaba izbira, če vas vonj ne moti preveč.

"Po črki zakona so bile vse barve na testu označene pravilno, na embalaži smo lahko prebrali vse informacije in opozorila, ki jih zahteva zakonodaja. A tudi tu ne moremo mimo dejstva, da so pomembne informacije oz. vsi obvezni napisi na stranskih ploskvah embalaže (zapisane z malimi črkami) ali v priloženih informacijah, medtem ko so na sprednji strani embalaže izpostavljeni napisi kot so `briljantna barva´, `profesionalni učinek´, `brez amonijaka´ ali `dermatološko preizkušeno´. Te navedbe spadajo v železni repertoar pretiravanja proizvajalcev kozmetičnih izdelkov in hkrati ne zagotavljajo ničesar, kar bi bilo za barvanje las res pomembno. Tokrat smo naleteli tudi na prav absurdne trditve, kot sta `brez glutena´ in `vegansko´," je kritična Urša Šmid iz Zveze potrošnikov Slovenije.

 

Nasvet ZPS: Kako se barvanja lotimo doma?
Barvanje doma ni ravno preprosto opravilo, a s primerno pripravo bo delo lažje, rezultati pa boljši (tudi na brisači in oblačilih).

test rjavih barv za lase-rokaviceRokavice so obvezni del "opreme". Priložene v embalaži so največkrat prevelike. Svetujemo uporabo tankih gospodinjskih rokavic za enkratno uporabo, ki jih lahko kupite v različnih velikostih in jih imate najverjetneje že doma. Če se rokavice dobro prilegajo roki, je ves postopek, od mešanja barve do nanašanja, precej lažji.

test rjavih barv za lase-izpiranjePo barvanju je treba lase in lasišče temeljito izprati. Najbolje se je tega lotiti kar pod tušem, saj tako precej lažje izperete tudi morebitne ostanke barve z vratu, ušes in obraza.

test rjavih barv za lase-madeziMadeži so pogost in neželen "stranski učinek" barvanja las doma. Pri barvanju uporabite stare temne brisače in iz kopalnice odstranite morebitne preproge. Madeže na umivalniku, kadi in ploščicah odstranite takoj, ko nastanejo.

test rjavih barv za lase-na oblacilihNekaj barve bo skoraj zagotovo pristalo tudi na vaših oblačilih, zato oblecite staro majico, najboljša je takšna z gumbi, ki jo boste po končanem barvanju lažje slekli, preden se lotite izpiranja.

test rjavih barv za lase-ocalaČe nosite očala, ročaje zavarujte z aluminijasto ali plastično folijo, drugače se prav lahko zgodi, da bodo madeži trajno obarvali tudi okvir oziroma ročaje vaših očal.

test rjavih barv za lase-v dvojeV dvoje je lažje. Če vam bo pri nanosu barve kdo pomagal, bo delo precej hitreje in lažje opravljeno, še posebej, če imate dolge lase. 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA