Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
27. november 2018

Vrhovno sodišče RS je v eni od odločb o zadevi `švicarski kredit´ označilo zahtevo za korektno informiranje kot pretirano skrb za potrošnika, kar kaže na občutno pomanjkanje razumevanja ciljev in vloge varstva potrošnikov kot elementa tržnega gospodarstva.

Vrhovno sodišče RS je v odločbi o zadevi `švicarski kredit´ označilo zahtevo za korektno informiranje kot pretirano skrb za potrošnika. To mnenje očitno ne priznava v svetu sicer nespornega spoznanja, da obstaja velika nesorazmernost v znanju in informacijah med potrošniki in ponudniki finančnih produktov - prav to pa povzroča oškodovanje potrošnikov, s tem pa tudi negativno vpliva na trg.

favicon Preberite: Izjava ZPS v celoti

Za razliko od Evropske unije in razvitejših držav članic v Sloveniji nimamo oblikovane strategije razvoja varstva potrošnikov, že nekaj let pa tudi ne nacionalnega programa varstva potrošnikov, na kar je Zveza potrošnikov Slovenije že velikokrat opozorila.

Na ZPS upamo, da to mnenje Vrhovnega sodišča RS ne bo postalo merilo za presojanje v potrošniških sporih na slovenskih sodiščih, saj bi to pomenilo bistven odmik od usmeritev v Evropski uniji. Hkrati izpostavljamo vprašanje, ali bo Slovenija raje počakala, da bo o sporu odločilo evropsko sodišče in bo tvegala, da se bo breme plačila preložilo na davkoplačevalce namesto na tuje banke?

Poziv ZPS: Na ZPS ponovno pozivamo k sistemski rešitvi, k sprejetju zakona, ki bo oškodovanim potrošnikom omogočil pošteno odplačilo najetega kredita, bankam pa naložil, da prevzamejo svoj del odgovornosti za nastali problem. Če namreč nekorektno poslovanje bank ne bo imelo ustreznih posledic, tako kot v drugih državah vzhodne in srednje Evrope, bo to signal, da je slovenski finančni trg tudi v prihodnje odprt za nove oblike zavajanja potrošnikov.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več