Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
27. november 2018

ZPS test predpakiranih zamrznjenih lososov v filejih, dveh gojenih in štirih divjih, je pokazal, da se je večina lososov na testu odrezala dobro. Za izdelke na testu smo odšteli med 2,99 in 7,59 evra (od 11,96 do 19,96/kg), zmagal pa je file divjega lososa z največ beljakovinami, ugodno maščobnokislinsko sestavo ter dobro senzorično oceno in ustrezno označbo.

favicon Preverite: rezultati primerjalnega testa lososov

Noben izmed izdelkov na testu ni presegel mejnih vrednosti za težke kovine - vsebnost svinca in kadmija je bila skoraj nezaznavna, vzorci so vsebovali le nekaj živega srebra, a pod mejo 0,5 miligrama na kilogram. Prav tako v nobenem od vzorcev niso zaznali nedovoljenih dezinfekcijskih barvil. Niti enemu izdelku tudi ni bila dodana voda.

Ribe so živilo, ki prispeva k uravnoteženi prehrani. So vir biološko visoko vrednih beljakovin, koristnih maščobnih kislin ter številnih mineralov in vitaminov. "Losos je pomemben vir beljakovin in maščob. Odrasel človek na dan potrebuje 0,8 grama beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši odrasli še nekoliko več. Vzorci na testu so v povprečju vsebovali 19,6 grama beljakovin v 100 gramih lososa. Poleg beljakovin so ribe tudi vir koristnih in nujno potrebnih maščob za naše telo. Glede na vsebnost maščobe se lososi na testu močno razlikujejo. Razlog za tolikšne razlike je tudi v tem, da so testirani lososi različnih vrst," je predstavila rezultate testiranja Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz181

Bolj kot skupna vrednost maščobe je pri lososih pomembna maščobnokislinska sestava. Pomembne so predvsem večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline omega 3.

ns181

ZPS nasvet: Ribe naj bodo bolj pogosto na jedilniku

  • Losos je vir kakovostnih hranil, v primerjavi z nekaterimi drugimi ribami je tudi manj obremenjen s težkimi kovinami, zato ga lahko brez težav vključite v uravnoteženo prehrano.
  • Divji losos ima dobro maščobnokislinsko sestavo in ugodno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, a tudi gojeni losos je lahko dobra alternativa.
  • Priporočamo pestro uživanje rib enkrat do dvakrat na teden, predvsem kot zamenjavo za rdeče meso ali mesnine. Najbolje je, da jih pripravite z dušenjem ali pečenjem, cvrtju se izognite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA