Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
26. november 2018

Osebna darila imajo poseben čar, tista z uporabno vrednostjo še večji. Preverili smo, kako preprosto je na primer izdelati foto koledar, saj je na trgu kar nekaj ponudnikov, ki to storitev ponujajo, v predprazničnih dneh pa jo tudi pogosteje oglašujejo. Vseh 10 ponudnikov na testu je izpolnilo pričakovanja in so v sprejemljivem roku dostavili izdelke, ki so zadostili osnovnim kakovostnim merilom. V ceni so med tistimi z oceno zelo dobro in dobro majhne razlike, medtem ko sta se najdražji (27,39 EUR) in najcenejši (16,00 EUR) ponudnik znašla na dnu tabele.

favicon Preverite: rezultati testa izdelave fotokoledarjev

Med ponudniki so manjše razlike, ki lahko vplivajo na uporabniško izkušnjo, kot so na primer programska oprema, (ne)možnosti oblikovanja, in na izdelek kot celoto, kot je na primer kakovost papirja.

Kar pošljete, to dobite
Za test smo izbrali dvanajst fotografij, za vsak mesec po eno, izbranih fotografij nismo obdelovali ali jih kakor koli spreminjali. Polovica jih je bila posnetih z amaterskim zrcalno-refleksnim fotoaparatom, druga polovica s pametnim telefonom. Fotografije, poslane namenoma s slabšo ločljivostjo, so vsi programi, brez izjeme, prepoznali in predlagali zamenjavo. "So pa dovolili oddajo naročila in fotografije takšne, kot so bile, tudi natisnili na koledar. Po oddaji naročila nas nihče ni poklical in opozoril na `težavo´. Zato se morajo potrošniki pri naročanju tiskanja fotografij zavedati, da je kakovost natisnjenih fotografij odvisna od kakovosti posnetkov. Prejeli boste tisto, kar boste poslali. Kljub temu, da so vsi ponudniki dobili iste fotografije, pa smo zaznali razlike v kakovosti tiska – predvsem pri fotografijah s slabšo ločljivostjo, medtem ko pri fotografijah visoke ločljivosti teh razlik nismo opazili. Pravočasno se odločite, ali boste uporabili program ali spletno storitev, nekateri ponujajo celo obe možnosti. Programi, ki jih namestimo na računalnik, običajno nudijo več možnosti kot spletne različice.

Če želite koledar podariti kot darilo, ne odlašajte
Največ razlik smo zaznali v številu predlog, ki so potrošnikom na voljo. Pri testu smo sicer uporabili najbolj osnovno predlogo z eno fotografijo na strani in mesečnim koledarjem pod sliko. Tudi pri izboru papirja nismo pretiravali, vedno smo izbrali najcenejšo možnost. Na izdelavo preostalih koledarjev smo čakali od treh dni do dobrega tedna, zato ne odlašajte z naročilom, če želite koledar podariti v prednovoletnih dneh.

Pozor: Pred naročilom preverite morebitne stroške dostave, ki lahko foto koledar občutno podražijo.

Podobno kakovostni, a razlike so
Časi, ko smo lahko `na oko´ opazili, da so nekateri izdelki manj kakovostni, so mimo. Tudi pod povečevalnim steklom pomembnejših razlik ni. Vsi tiskajo na dober papir (sijajna površina) in čeprav ta ni tako kakovosten kot fotografski, so fotografije na njem videti zelo dobro. Se pa ponudniki razlikujejo v tem, kako obdelajo fotografije pred tiskom oziroma, koliko jih posvetlijo. S tem načeloma ni nič narobe, saj osvetlitev (če motiv že prej ni presvetljen) doda v fotografijo nekaj dinamičnega razpona, podrobnosti so zato bolj vidne in tudi lepše. Ravno zato smo v koledarje vključili fotografije nizke ločljivosti, pri katerih pretiravanje povzroči, da se neostrina, zamazanost oziroma `kockastost´ bolj opazijo. Tudi kakovost izdelka kot celote je med ponudniki zelo podobna, izjema je bil najcenejši ponudnik na testu, ki uporablja občutno tanjše liste kot ostali.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA