Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
20. september 2018

Ste med tistimi, ki se redno pritožujejo nad izbrano banko? So storitve vaše banke dražje v primerjavi s konkurenco? Niste zadovoljni z odnosom bančnih uslužbencev? K drugemu ponudniku bančnih storitev pogledujete zaradi ugodnejšega kredita? Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili pritrdilno, je čas za menjavo banke. Prihranite lahko tudi več sto evrov na leto, preprost in hiter postopek pa je še dodaten razlog za zamenjavo.

Večina tistih, ki so banko že zamenjali, je bila s postopkom zadovoljna, zamenjava pa jim je prinesla občutne prihranke. A naj zamenjava ne bo hitra in nepremišljena. Naj vas na primer ne premami oglas z akcijsko ponudbo. Preden se odločite, upoštevajte vse ključne dejavnike.

favicon Za primerjavo stroškov uporabite kalkulator

ki vam z vnosom želenih bančnih storitev izračuna letne stroške vseh 15-ih domačih bank in hranilnic, upoštevajte tudi bližino poslovalnic in bankomatov – informacije o tem najdete na spletnih mestih posameznih bank in hranilnic.

Če se za zamenjavo odločate zaradi ugodnejšega kredita, upoštevajte tudi mesečne stroške vodenja računa in druga nadomestila – za plačilo položnic, trajnih nalogov, uporabo spletne in mobilne banke, plačilnih kartic in drugih storitev, ki jih uporabljate. Pri izbiri računa in predvsem paketa razmislite, ali vključene storitve zares potrebujete. Pri odločitvi za zamenjavo tako ne zadošča le interes, ampak morate vložiti tudi nekaj časa in truda, a s prehodom od dragih ali morda celo nekorektnih ponudnikov k ugodnejšim in prijaznejšim s svojim denarjem glasujete za slednje," svetuje Alina Meško iz ZPS in dodaja:

nz181

Le odhod komitentov zaradi nezadovoljstva je dovolj dober znak banki, da mora nekaj spremeniti – kdor ostaja, je zadovoljen.

ns181

favicon Preverite, kolikšni so stroški zamenjave banke in kaj morate ob menjavi banke urediti sami ter kaj uredi banka.

O spremembi številke bančnega računa nova banka na primer obvesti delodajalca ali drugega izplačevalca rednih prihodkov (pokojnina, socialni prejemki). A opozarjamo: na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve kljub temu vsem upravičencem do pravic iz javnih sredstev svetujejo, da spremembo računa sami sporočijo pristojnemu centru za socialno delo in se izognejo morebitni zamudi izplačil.

ZPS: Hiter pregled postopka zamenjave transakcijskega računa

  • V novi banki ali hranilnici odprete transakcijski račun.
  • Izpolnite vlogo za zamenjavo banke, ki vsebuje zahtevo za zaprtje računa pri stari banki ali hranilnici, ter seznam direktnih obremenitev in trajnih nalogov, ki jih želite prenesti na nov račun.
  • Nova banka o spremembi številke računa obvesti delodajalca ali drugega plačnika.
  • Stara banka preveri, ali so vse obveznosti poravnane in v tem primeru nadaljuje postopek zaprtja računa.
  • Stara banka posreduje seznam trajnih nalogov in direktnih obremenitev novi banki.
  • Stara banka trajne naloge ukine, nova pa jih odpre.
  • Stari banki vrnete kartice in čeke.
  • S staro banko se dogovorite o načinu odplačila kreditov, vodenja varčevanj idr.
  • Po zaprtju računa pri stari banki se izvede prenos sredstev na nov račun, morebitne naknadne prilive stara banka vrne plačniku.

Na ZPS pozivamo vse, da naj v primeru, če zamenjava banke ne bo potekala v skladu s pravili, podajo pritožbo na Združenje bank Slovenije in Banko Slovenije. 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA