Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
05. september 2018

Parkirne hiše so sodobni silosi, v katere je mogoče na sorazmerno majhno površino spraviti nekaj sto avtomobilov. Številni se med vožnjo in parkiranjem v njih počutijo nelagodno ali jih je celo strah, praktično pa ni nikogar, ki ne bi kdaj zarobantil nad (pre)ozkimi parkirnimi prostori.

Ko k temu prištejemo bolj ali manj nerodno konstrukcijo in izpeljavo voznih poti, je jasno, da voznikom niso tako všeč kot lastnikom. Preverili in ocenili smo 14 parkirnih hiš v Ljubljani, Mariboru in na Obali. Rezultati so večinoma povprečni, na vsaki strani pa sta po dve parkirni hiši, ki izstopata.

favicon Preverite: primerjalno ocen parkiranja v parkirnih hišah

Na MIPORju smo v ocenjevanje vključili zgolj plačljive parkirne hiše, saj pri njih lahko upravičeno pričakujemo višjo raven storitve kot v brezplačnih hišah, ki večinoma stojijo ob trgovskih centrih.

Nepotrebne nerodnosti pri označevanju
Kdor ni domačin, bo v parkirno hišo težko zapeljal, če nanjo na pravih mestih ne opozarjajo ustrezne oznake. "Tu kakšnih večjih težav nismo odkrili, prej nekaj nepotrebnih nerodnosti. Parkirna hiša Šentpeter ob ljubljanskem kliničnem centru ima, recimo, oznako postavljeno tako, da tisti, ki se do nje pripelje s severa mimogrede zgreši pravo križišče. Tudi parkirna hiša Trdinova v središču Ljubljane ima z ene strani napačno oznako, saj ta kaže v nepravo smer enosmerne ceste namesto, da bi nakazovala potek prave poti do vhoda. Parkirna hiša Metelkova ima oznake deloma skrite za zelenjem in jih voznik vidi sorazmerno pozno, boljše bi bile lahko tudi oznake za parkirno hišo Kozolec, do katere je pot zaradi cestnih zapor že na splošno precej zoprna. Do koprske parkirne hiše Zeleni park vodi enosmerna cesta, zato je treba biti na oznake pazljiv že precej pred središčem mesta," je izpostavil nekaj izmed takšnih nerodnosti Boštjan Okorn, vodja programa javne službe pri MIPORju in dodal: "Če parkirno hišo nekako že najdemo, pa ni nujno, da bo v njej prostor tudi za naš avtomobil." Kot se je izkazalo tekom primerjalnega ocenjevanja, nimajo vse parkirne hiše že pred vhodom informacije, koliko prostih mest je še na voljo, ugotovili pa so tudi, da oznake niso nujno pravilne.

Voznikom ne preveč prijazen način obračunavanja
Kot posebno kategorijo smo ocenili prijaznost parkirnih hiš v očeh voznikov (in voznic, seveda). Preverili smo, ali imajo garažne hiše posebno tarifo za nočno parkiranje.

nz181

Dobra polovica parkirnih hiš ima posebno tarifo, a s tem ne pravimo tudi, da je vedno prav posebej ugodna,

ns181

opozarja Boštjan Okorn.

Parkirne hiše kar nekako usklajeno zaračunavajo vsako uro posebej, kar pomeni, da boste drugo uro plačali že, ko boste le za minuto ali dve presegli 60 minut od uvoza v hišo. Nič kaj prijazna praksa, torej, ki so se jih izognili samo v parkirni hiši Union, le deloma pa še v parkirni hiši Kapitelj, kjer so prvo uro razdelili na dva dela. Pri večini parkirnih hiš velja, da lahko brezplačno parkirate do 15 minut, pri drugih 5 oziroma 10 minut, v parkirni hiši Šubičeva pa boste plačali takoj, ko se vam dvigne zapornica. Je pa res, da se tudi v tej hiši lahko premislite – tik pred zapornico je namreč možno zaviti na izvoz. Vse obiskane parkirne hiše morate zapustiti v 15 minutih po plačilu.

(Pre)ozki prostori in zavite poti
Med ocenjevanjem so izmerili širino tipičnega parkirnega prostora. Izbrali smo takšnega, ki ni omejen s stebri ali zidom, merili pa so med obema vzdolžnima črtama. "Pričakovali smo, da bomo v kakšni parkirni hiši ugledali parkirišča, ki so označena s po dvema vzdolžnima črtama na vsaki strani. Na ta način je omogočeno dovolj prostora za odpiranje vrat, ko je avtomobil pravilno parkiran. Žal tega v obiskanih parkirnih hišah nismo doživeli. V negativno smer z 217 cm širokimi mesti najbolj izstopa parkirna hiša F-City v Mariboru, kar je bilo videti tudi v živo: praktično nikjer niso bili avtomobili parkirani znotraj črt, ampak sta na treh parkirnih mestih stala po dva avtomobila. Le nekaj bolje v ljubljanskem Kapitlju, ki pa je z 226 cm vendarle že bližje nekako sprejemljivi širini 230 cm," je izpostavil Boštjan Okorn in dodal:

nz181

Parkirišča v parkirnih hišah praktično vedno omejujejo stebri in stene, tako da je treba kar dobro poznati posebnosti in ne izbrati parkirnega mesta, ki je ožje ali bolj omejeno.
Opazili smo namreč, da širine prostorov včasih niso povečane, če je ob njem ovira. Pogrešali smo tudi več prijaznejših oznak, kot so denimo na steno zarisane meje parkirnega prostora ali pa ta še dodatno označeno posebno parkirišče.

ns181

Vozniki večjih avtomobilov pa v parkirnih hišah ne bodo imeli zgolj težav s širino parkirnih mest, pač pa tudi z včasih zavitimi dostopnimi potmi. Največje težave pri tem povzročajo preozki ovinki, ki so predvsem med vožnjo navkreber precej nepregledni, prav tako se včasih na poti pojavi steber, ki ga je treba previdno obiti.

Za plačilo pripravite gotovino
Za plačilo parkirne hiše je potrebno večinoma pripraviti gotovino, k sreči tudi vsi avtomati vračajo denar. Na MIPORju opozarjajo, da bodite pozorni na to, kako velike bankovce sprejemajo, včasih je višina vplačila z bankovcem povezana tudi s ceno parkiranja. Le v parkirnih hišah Kongresni trg, Trdinova, Kozolec in Fornače lahko plačate s kartico, pod Kongresnim trgom in v Kozolcu pa tudi z mestno kartico Urbana.

Primerjalno ocenjevanje parkiranja v parkirnih hišah je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si . Medije naprošamo, da ob komuniciranju rezultatov primerjalnega ocenjevanja navedejo sofinancerja, tj. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA