Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
01. avgust 2018

Detergente za ročno pomivanje posode uporabljamo v kuhinji vsi, tudi tisti, ki imajo pomivalni stroj, saj vseh materialov ne smemo pomivati v njem.

Potrošniške organizacije smo preverile, kako učinkovita so sredstva, ki jih ponujajo v trgovinah. Zmagovalec testa je bil tisti z najnižjo ceno na 100 ml detergenta.

favicon Preverite: rezultati testa detergentov

Tokrat smo preverjali zgolj moč detergentov, in sicer smo ocenjevali učinkovitost pomivanja glede na sposobnost detergenta, da ustvari čim bolj obstojno peno, ki ima nalogo odstranjevati umazanijo s posode in jo zadržati v kopeli, da se ponovno ne `prime´ na posodo.

nz181

Ko s površine pralne raztopine izgine še zadnji mehurček pene, pomeni, da se je moč detergenta izčrpala,

ns181

je pojasnila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Detergentov, ki bi dosegli oceno zelo dobro, na testu ni bilo So pa trije izmed 11 izdelkov na testu prejeli skupno oceno dobro. "Z rezultati, ki so jih dosegli drugi, ne moremo biti zadovoljni. Med detergente, ki so premalo učinkoviti, so se uvrstili tudi vzorci, ki se reklamirajo z okolju prijaznejšim delovanje," je povzela rezultate Dušica Breskvar.

Ali ste vedeli?

  • Pri ročnem pomivanju posode v raztopini detergenta porabimo kar štirikrat več vode kot pri pomivanju v stroju. Če pomivamo pod tekočo vodo, je poraba še bistveno večja.
  • Zaradi močnih kemikalij in visoke temperature v stroju, ki lahko poškodujejo posodo, moramo ročno pomivati vse lesene kose, kuhinjske nože, kristalno steklo, servis s pozlato in vso posodo, na kateri ni oznake, da je pomivanje v stroju dovoljeno.
  • Naj nas ne zavede detergent, ki ustvarja veliko pene. Za učinkovitost namreč ni pomembna količina, ampak obstojnost pene.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA