Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
26. junij 2018

Na bienalni generalni skupščini ICRT več kot 50 udeležencev iz 16 držav.

Vsa neodvisna in nepristranska testiranja, ki jih izvajajo potrošniške organizacije po vsem svetu, sledijo pravilom in postopkom, ki jih je začrtala in jih usklajuje organizacija ICRT (International Consumer Research and Testing). Vanjo je včlanjenih več kot 40 organizacij, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki v teh dneh gosti bienalno generalno skupščino.

favicon Preverite: vsi objavljeni testi

V Ljubljano je prispelo več kot 50 udeležencev iz 16 držav (ob evropskih še iz Avstralije, Kitajske, Hong Konga, ZDA in Kanade), ki bodo lahko spoznali dragocene izkušnje največjih potrošniških organizacij (ameriške, belgijske, britanske, francoske, nemške in nizozemske), na delavnicah pa si bomo izmenjali mnenja o različnih temah, s katerimi se danes srečujemo med testiranjem.

Kot vsako leto so se pred skupščino zbrali direktorji najpomembnejših potrošniških organizacij in razpravljali o težavah in izzivih, med katere zagotovo sodijo testiranje izdelkov s sorazmerno kratko življenjsko dobo (predvsem zabavna elektronika), testiranje pametnih izdelkov, pri katerih vse večjo vlogo namenjamo njihovi varnosti, a tudi izboljšanju sodelovanja na določenih področjih, kjer so potrošniške organizacije doslej delovale samostojno.

Povezovanje potrošniških organizacij pri primerjalnem testiranju se je začelo že pred 50 leti, ko sta nizozemska in belgijska organizacija združili moči in sredstva pri testih sušilnikov za lase, pomivalnih strojev, radijskih sprejemnikov in modelnih vlakov. Pri testu hotelov na Majorki se jim je pridružila še nemška potrošniška organizacija. Leta 1972 so usanovili evropsko skupino za testiranje (ETG), ki je imela dve leti kasneje že 12 članic. V letu 1990 so organizacijo preimenovali v ICRT s sedežem v Londonu, leta 1993 se ji je pridružila Zveza potrošnikov Slovenije. Za Zvezo potrošnikov Slovenije je članstvo v ICRT vitalnega pomena, brez njega v Sloveniji zagotovo ne bi mogli objaviti vsaj 40 primerjalnih testov na leto. Zveza potrošnikov Slovenije v zadnjih petih letih postaja pomembna in zelo aktivna članica regionalne podskupine v okviru ICRT, saj se testi za več članic pod vodstvom ZPS izvajajo tudi v Sloveniji.

Od leta 1992 morajo vse članice izpolnjevati zaveze in vodila, med katerimi je na prvem mestu zagotavljanje neodvisnosti in neprostranskosti pri testiranju, kar zajema tako nakup izdelkov (anonimno, kot običajni potrošniki), kot tudi izbiro neodvisnih laboratorijev in način prikaza rezultatov. Vsako leto na skupnih primerjalnih testih potrošniške organizacije izvedemo blizu 100 testov, tudi največje si tega brez sodelovanja z drugimi ne bi mogle privoščiti, saj cena preverjanja enega samega izdelka doseže tudi nekaj tisoč evrov.

favicon Preberite: V čem je posebnost potrošniških primerjalnih testov kakovosti

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA