Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
13. april 2018

Kreme za odpravljanje `problema´, kot je celulit, so prav gotovo ene izmed najbolj agresivno oglaševanih, proizvajalci pa na trg vsako leto pošljejo nove, inovativne in še boljše izdelke, ki naj bi odpravili celulit, katerega ima približno 85 % žensk, starejših od 20 let. In ker se bliža poletje, ko bo teh oglasov še več, smo potrošniške organizacije pod drobnogled postavile 11 krem proti celulitu, ob bok pa so jim postavili povsem običajno mleko za telo.

favicon Preverite rezultate testa krem proti celulitu

 

Kako so se odrezale kreme? Čudežev, ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen.
Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih, z namenom čiščenja, dišavljenja in zaščite. "Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne. Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb. Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe (na primer kofein), izboljšanju mikrocirkulacije (izvlečki bršljana, kostanja, ginko bilobe, ananasa, papaje …), izboljšanju strukture kože (vitamina A in C) ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov (antioksidanti, kot sta vitamin E in C, izvlečki rdečega grozdja)," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz181

A učinke krem smo izmerili v milimetrih, ne v centimetrih.

ns181

Vsak izdelek je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred in po zaključku testa pa smo izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog.

Šteje predvsem učinek masaže
`Body shape´, `Super slimming´, `Manj celulita v 15 dneh´, in `1,9 centimetra ožja stegna po mesecu dni uporabe´ obljubljajo izdelki, ki so jih preizkusili na testu. "A naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih. Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 pa do tri milimetre. Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi `navadnega´ mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže," je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. Ali tak pravzaprav mikroskopski učinek upravičuje precej visoko ceno tovrstnih izdelkov? Presodite sami.

ZPS nasvet
Denar, ki ga bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Mikroskopsko majhne izboljšave lahko dosežete tudi z redno masažo z običajnim mlekom ali losjonom za telo. Žal tudi ni zadostnih dokazov, da bi številne in precej drage metode odprave celulita, ki jih ponujajo kozmetični saloni, imele dolgotrajni učinek.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več