Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
22. marec 2018

Piščančje posebne klobase so nedvomno zelo priljubljene med potrošniki vseh generacij, zaradi nežne teksture verjetno še najbolj med otroki, a med njimi so razlike. Če tovrstne klobase kupujete, naj podatek o vsebnosti mesa ne bo prvo vodilo pri izbiri. Bodite pozorni predvsem na vsebnost beljakovin in maščob – prvih naj bo čim več in druge čim manj.

Čeprav se na ZPS testih velikokrat izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so na vrhu tokratnega testa piščančjih posebnih klobas v rezinah ravno najdražji izdelki.

favicon Preverite: rezultati testa piščančjih posebnih klobas

Vse `posebne´ po pravilniku
Perutninske barjene klobase, ki jih prodajajo pod imenom `posebna´, morajo ustrezati merilom, ki so zapisana v pravilniku o kakovosti mesnih izdelkov. Po pravilniku se lahko kot perutninsko posebno klobaso označi izdelek, ki vsebuje najmanj 70 % mesnega testa, najmanj 9 % mesnih beljakovin in največ 20 % maščob. V imenu izdelka je treba navesti vrsto perutnine, če je izdelek vsebuje več kot 50 %. In tem zahtevam so ustrezali vsi izdelki na testu. 

Velike razlike v vsebnosti maščob, manjše glede vsebnosti beljakovin
Izdelki na testu se med seboj pomembno razlikujejo po vsebnosti maščobe. Na testu so bili izdelki z od 8,7 g do 17,7 g maščobe na 100 g. Medtem, ko so bile glede vsebnosti beljakovin razlike med vzorci manjše, in sicer so izdelki vsebovali med 12,9 g in 10,4 g beljakovin na 100 g. Pri mesnih izdelkih si seveda želimo čim več mesa in malo maščobe, zato smo pri testiranih izdelkih ocenili razmerje med mišičnimi beljakovinami in maščobo.

Nepotrebni dodatki
Prav vse testirane piščančje posebne klobase so vsebovale konzervans natrijev nitrit (E 250), stabilizator natrijev difosfat (E 450) in vsaj en antioksidant. Dodatek različnih aditivov naj bi bil s tehnološkega in varnostnega vidika upravičen. Pa je to res? Ne povsem.

Fosfate, na primer, proizvajalci zelo radi dodajo mesnim izdelkom predvsem zaradi njihove sposobnosti vezanja vode, antimikrobnega učinka in vloge emulgatorja. A strokovnjaki trdijo, da dodajanje fosfatov piščančjim posebnim klobasam ni nujno potrebno, saj perutnina že po naravi vsebuje fosfate. Proizvajalci so pri teh izdelkih res bolj pozorni, ko gre za dodajanje fosfatov, lahko pa bi se jim tudi popolnoma izognili, menimo na ZPS.

Po drugi strani bi lahko rekli, da je dodajanje nitritov bolj upravičeno, saj nitrit sodeluje pri razvoju značilne rožnate barve, arome ter ima antikosidativni in antimikrobni učinek. Ker tudi nitrit pomeni tveganje za zdravje (je toksičen in rakotvoren), je seveda bolje, da ga je v izdelku čim manj.

Nekateri izdelki so vsebovali še dodane arome, kar je ob uporabi kakovostne surovine in začimb nepotreben dodatek.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA