Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

20. december 2016

Depilacija, ki odstrani dlake za vedno? Brez bolečin? Kar doma? Cena naprav IPL ni majhna, za tiste, ki smo jih preizkusili na testu smo odšteli od 110 do 420 evrov, zato je povsem na mestu vprašanje, ali se izplača seči tako globoko v žep?

Kot kažejo rezultati testiranja so občutne razlike v učinkovitosti, vendar IPL naprave niso primerne za vse. Idealni kandidati za postopek IPL so tisti, ki imajo temne dlake in svetlo kožo - čim temnejše so dlake, svetlejša je koža, učinkovitejši je postopek. Naprave IPL so le delno učinkovite pri ljudeh s svetlejšimi in oranžnimi dlakami (njihov melanin je rdeč in ne rjav), neučinkovite pa pri ljudeh z zelo svetlimi in sivimi dlakami.

favicon Preverite: rezultati testiranja depilacijskih IPL naprav za domačo uporabo

Kako delujejo IPL?
Naprava IPL (kratica pomeni intenzivno utripajočo svetlobo, ang. intense pulsed light) pošlje svetlobni žarek določene valovne dolžine na površino, na kateri želimo odstraniti dlake. Ta žarek je dovolj močan, da poškoduje korenine dlak, a hkrati ne škoduje koži. Melanin absorbira svetlobo iz žarka in jo usmeri v koren dlake, ki se pod vplivom toplote poškoduje.

Naprave IPL, ki uporabljajo utripajočo svetlobo, oddajajo svetlobni snop različnih valovnih dolžin, in sicer svetlobo iz našega vidnega spektra in tisto, ki je blizu infrardečem spektru, ne oddajajo pa svetlobe iz ultravijoličnega spektra. Raziskave so pokazale, da je za depilacijo najučinkovitejša svetloba z valovno dolžino 1.064 ali 755 nm (nm je milijardinka metra oziroma 10-9 ), saj svetloba pri tej valovni dolžini prodre v kožo ravno prav globoko, da jo melanin absorbira in posledično povzroči (delno) uničenje korenin dlak, hkrati pa ne povzroči neželenih stranskih učinkov. "Svetloba z večjo valovno dolžino bo sicer prodrla globlje v kožo, a melanin bo v resnici absorbiral le njen manjši del. Dlake odpadejo, zaradi poškodovanega korena pa ne zrastejo ponovno oz. zrastejo veliko tanjše in svetlejše, vendar pa z napravo IPL pa rasti dlak ne moremo popolnoma preprečiti," opozarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

nz

Naprave za domačo uporabo proizvajajo žarke z valovno dolžino od 470 do 1.200 nm. Z različnimi filtri uravnavajo prepuščanje svetlobe določene valovne dolžine, kar v praksi pomeni, da je naprava učinkovita pri različnih barvah dlak in kože (a še vedno ne pri vseh). Proizvajalci torej skušajo najti primerno ravnovesje med učinkovitostjo, varnostjo in sprejemljivostjo cene.

ns

Nasvet ZPS:
1. Pred nakupom preverite, kdaj naprave IPL niso za vas (npr. če uporabljate določene antidepresive in antibiotike, oralno kontracepcijo, protivnetna zdravila, zdravila za diabetes, ki vsebujejo sulfonamide (glibenclamide ali gliclazide),nekatera zdravila za zdravljenje aritmije (amiodarone)…).
2. Prepričajte, ali imate ustrezno barvo kože, dlak, da bo naprava učinkovita.
3. Če ste kupili napravo IPL, pred uporabo preverite možne stranske učinke in kako jih čim bolj uspešno preprečiti.
4. Če ste kupili napravo IPL, poskrbite za varno in učinkovito uporabo naprave - zelo pomembno je, da izberete primerno nastavitev, torej moč svetlobe.
5. Ob upoštevanju ustrezne higiene lahko IPL napravo tudi delite – zaradi visoke cene in tehnološkega napredka (na vsakem testu so naprave učinkovitejše) je to smiselna odločitev.
6. Izberite ustrezen čas uporabe. Kože, ki je izpostavljena žarkom iz naprave IPL, ne smete izpostavljati soncu, zato je priporočljivo, da napravo uporabljate v hladnejših mesecih.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA