Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

14. december 2016

Tri do štiri minute in čaj je na mizi!

Uporabljate za pripravo čaja ali kave grelnik vode? Aparat je priljubljen tako doma kot v službi. Voda zavre v nekaj minutah, nato se grelnik sam izklopi. Ponudba grelnikov je velika, a bolj kot bogata izbira potrošnike begajo njihove cene. Na ZPS smo vzeli pod drobnogled 13 modelov. So dražji tudi boljši?

Na testu smo preverjali tudi kemijsko varnost: prisotnost bisphenola A, težkih kovin, zaviralcev gorenja in policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAHs). Prvih treh snovi v toplotno obdelani vodi nismo našli, smo pa v določenih modelih našli sledi različnih policikličnih aromatskih ogljikovodikov.

favicon Preverite rezultate testa grelnikov vode

Pod lupo smo vzeli 13 osnovnih modelov grelnikov različnih znamk in cenovnih razredov, za katere smo odšteli od 12,99 do 144,90 evrov. Na vrhu tabele so izdelki, za katere morajo potrošniki odšteti do 26,50 do 42 evrov.

Kako učinkoviti so?
V laboratoriju smo merili, koliko časa potrebujejo posamezni aparati, da v njih zavre voda, kakšna je temperatura vode ob izklopu in koliko energije porabijo. V vseh aparatih smo segrevali enako količino vode (1 liter).

"Najhitrejši je delo opravil v manj kot treh minutah, a ob tem porabil tudi največ energije (126 W). Drugi potrebujejo več časa, a tudi manj energije," je del rezultatov predstavila Dušica Breskvar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Na testu smo vse meritve izvedli tudi tako, da smo v posode natočili vodo le do spodnje priporočene meje. Izračuni kažejo, da se v tem primeru čas za segrevanje podaljša, poveča pa se tudi poraba energije." V okviru testiranja smo preverili še temperaturo vode ob izklopu in kdaj se aparat samodejno izklopi, takoj ko voda zavre ali s časovnim zamikom.

Pri uporabi ni večjih težav
Pregledali smo tudi navodila in ocenjevali, kako grelnike napolnimo z vodo, kako enostavna sta uporaba in čiščenje, kako jih upravljamo, kakšen je nadzor nad delovanjem, kako enostavno je točenje in kako priročni so za shranjevanje. Večjih težav pri grelnikih nismo opazili, smo pa opazili nekatere razlike – nekateri so občutno težji, pri določenih se na pokrovu in ročaju med segrevanjem pojavijo kapljice, posodo je težko povsem nagniti, da bi jo izpraznili, spet drugi imajo neodstranljiv filter, kar otežuje čiščenje …

Posebno pozornost smo tokrat namenili tudi kemijski varnosti
Vedno bolj se zavedamo, kako pomembno je preveriti izdelke tudi z varnostnega vidika. Grelniki nimajo varnostnih težav z elektriko, smo pa v okviru testiranja izmerili nekoliko previsoko temperaturo ohišja na dveh aparatih.

Posebno pozornost smo namenili tudi kemijski varnosti

nz

V laboratoriju smo po toplotni obdelavi v testiranih aparatih preverjali, koliko je v vodi bisphenola A, težkih kovin, zaviralcev gorenja in policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAHs). Prvih treh snovi v vodi nismo našli, vznemirjajo pa nas sledi različnih policikličnih aromatskih ogljikovodikov v vodi nekaterih grelnikov. Čeprav je bila količina zelo majhna, pa njihova prisotnost zmanjšuje njihove ocene za kemijsko varnost, s tem pa tudi skupno oceno za varnost,

ns

je predstavila rezultate Dušica Breskvar.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA