Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. oktober 2016

Številni potrošniki ob nakupu šamponov ne berejo sestavin, čeprav lahko pogled na seznam razkrije marsikaj. Strokovnjaki iz danske potrošniške organizacije so preverili vsebnost kemikalij v kar 72 šamponih.

Pri šamponih so preverjali, ali vsebujejo kemikalije, ki sodijo med alergene ali med hormonske motilce (EDC). Za ponazoritev, koliko kemikalij vsebujejo šamponi uporabljajo semafor. Med sedemnajstimi izdelki, ki so na razpolago v Sloveniji je več kot polovica (10) takšnih, pri katerih je zasvetila rdeča luč.

favicon Preberite članek v celoti in preverite kemikalije v šamponih: Šamponi pod kemijsko lupo

"Zelena luč, kar bi pomenilo, da šampon ne vsebuje omenjenih kemikalij, ni zasvetila pri nobenem od 17ih šamponov, z oranžnim semaforjem so večinoma označeni šamponi, ker vsebujejo dišave, ki bi lahko povzročile alergijsko reakcijo," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: 

nz

Če potrošnik ni alergičen na katero od dišav, jih lahko uporablja brez skrbi, saj so dišave v šamponih manj problematične kot npr. v mleku za telo, saj šampon izperemo.

ns

Če pa se želimo izogniti vsakodnevni izpostavljenosti neželjenim kemikalijam, pa vsekakor ne kupujmo šamponov, ki vsebujejo hormonske motilce, potencialni alergene, oziroma snovi, ki škodijo okolju. Tistim potrošnikom, ki se želijo izogniti hormonskim motilcem v šamponih, svetujemo, da pred nakupom preverijo seznam sestavin. Ob tem naj bodo pozorni na sestavine Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben in Ethylparaben, nezaželeni pa so tudi alergeni konzervansi, ki jih najdemo pod imeni Methylchloroisothiazolinone in Metilizotiazolinon.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA