Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. september 2016

Kakovostni briketi tudi po dostopnih cenah.

Glavna hrana večine slovenskih psov so briketi. V supermarketih ali specializiranih trgovinah za male živali, klasičnih in spletnih, je na voljo suha hrana za pse v številnih različicah – od močno oglaševanih do trgovskih znamk – in po zelo različnih cenah. A večja uganka je vsebina, zato smo potrošniške organizacije na test poslale devetnajst izdelkov različnih blagovnih znamk in cenovnih razredov. Za kilogram izbrane pasje hrane smo namreč odšteli od 0,85 do 10 evra. Za kilogram zelo dobro ocenjene hrane, s to oceno se lahko pohvali 5 izdelkov, pa bi odšteli od 1,30 do 10 evrov, kar ponovno dokazuje, da za svojega pasjega prijatelja lahko izberemo kakovostno, a cenovno ugodno hrano.

favicon Preverite: rezultati testa popolne suhe hrane za pse


nzSuho pasjo hrano smo preverjali z vidika pasjih potreb in zdravja, zato smo v laboratoriju izmerili, koliko je v hrani sestavin, ki jih pes nujno potrebuje za zdravo življenje, pa tudi tistih, ki mu škodijo,

ns

je predstavila način testiranja Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Maščoba, beljakovine, minerali, vitamini…
V okviru testiranja smo preverjali vsebnost maščob, beljakovin, vitaminov in mineralov (kalcija, fosforja, kalija, natrija, magnezija, železa in selena) ter mikrotoksinov (aflatoksinov, fumosinov in zearaleona). "Čeprav maščobo pogosto dojemamo kot nekaj slabega, je v prehrani psov pomembna. K hranilni/energijski vrednosti hrane namreč največ prispeva prav maščoba, za njo pa beljakovine in vlaknine. Potrebe po energiji se med psi, tako kot med ljudmi, zelo razlikujejo. Do razlik pride zaradi starosti (odraščajoči pes porabi več energije kot starejši umirjeni pes), pasme (več jo potrebuje sibirski haski kot buldog), velikosti, telesne kondicije, značilnosti kože in dlake, temperamenta, zdravstvenega stanja in aktivnosti, pa tudi temperature bivanjskega okolja oziroma tipa nastanitve (odvisno od tega, ali je pes zunaj ali v hiši)," je poudarila Alina Meško in dodala: "Maščoba pa vpliva tudi na ješčnost hrane (tisto, v kateri je več maščobe, bodo imeli psi načeloma veliko raje), pa tudi na njeno teksturo in prenos vitaminov, topnih v maščobi (vitamin A, vitamin E)."

Sicer pa so rezultati testiranja pokazali, da je večina izdelkov zadostila minimalnim in tudi priporočenim količinam maščobe v suhi hrani, tudi za vsebnost esencialnih aminokislin in vitaminov slabih ocen skorajda ni bilo. Nekaj slabših ocen je bilo glede vsebnosti mineralov. "Izmerili smo tudi, koliko je v briketih kalcija, fosforja, kalija, natrija, magnezija, železa in selena. Minerala, ki ju psi potrebujejo največ, sta kalcij in fosfor, zelo pomembno pa je tudi pravo razmerje med obema mineraloma, ki delujeta skupaj in zagotavljata rast ter zdravo strukturo okostja. Kalcija in fosforja smo v vseh vzorcih pasje hrane našli dovolj, razmerje sicer nikjer ni bilo idealno, a povsod zadovoljivo," je predstavila rezultate Alina Meško.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA