Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

03. marec 2016

Splošni pogoji za uporabo aplikacije Tinder, ki je ena od najbolj uporabljanih aplikacij za iskanje novih prijateljev, kršijo evropsko zakonodajo, je v svoji raziskavi ugotovila norveška potrošniška organizacija Forbrukerrådet. Nesorazmerni in nepošteni pogoji Tinderju med drugim dajejo licenco za uporabo potrošnikovih vsebin, kot so fotografije, zdaj in neskončno v prihodnosti – za kakršne koli namene že.

Tinder je aplikacija, ki uporabnika povezuje z novimi in zanimivimi ljudmi v njegovi bližini, ki ustrezajo njegovemu profilu. Po svetu jo uporablja več kot 50 milijonov uporabnikov, ki stike na »pameten« način lahko sklepajo v vseh državah, kamor potujejo. Seveda morajo pri tem sebe čim bolje opisati, dodati kakšno fotografijo ali celo video. In tu je glavna težava, na katero so naleteli norveški kolegi. Aplikacija ima namreč dostop do občutljivih osebnih podatkov, prijaviti se je mogoče samo s Facebookovim računom in zato bi morali biti splošni pogoji v skladu z evropsko zakonodajo – če nič drugega, bi s tem pokazali, da spoštujejo svoje uporabnike.

Še posebej je pomenljivo, da:

  • uporabniku za vedno odvzamejo nadzor nad fotografijami in ostalo uporabnikovo vsebino,
  • so splošni pogoji napisani zapleteno, ne preprosto dostopni in zato onemogočajo informirano in jasno privolitev,
  • Tinder lahko kadarkoli spreminja pogoje, o tem pa mu ni treba obvestiti uporabnikov,
  • Tinder privzeto dostopa do preveč podatkov iz ostalih aplikacij, kot sta Facebook in Instagram,
  • Tinder lahko brez obrazložitve odstrani in pobriše uporabniški račun.

Kot je poudaril Finn Myrstad iz norveške potrošniške organizacije so Tinderjevi splošni pogoji žalosten negativen primer, kaj preži na potrošnike v digitalnem svetu. "Ne samo, da so takšni pogoji nespoštljivi do potrošnikov, z njimi Tinder krši tudi evropsko zakonodajo na področju nepoštenih poslovnih praks in zaščite podatkov."

Norveška potrošniška organizacija izrecno opozarja, da uporabnikom Tinderja nezakonito ugasnejo pravice do lastništva in nadzora njihove lastne vsebine, kot so fotografije, zapiski pogovorov in video. "Tinder ne sme postavljati pravil, ki kršijo evropsko zakonodajo. Njihova storitev je jasno namenjena (tudi) evropskim potrošnikom, zato bi po našem mnenju zanje morala veljati evropska zakonodaja," razlaga Finn Myrstad. Forbrukerrådet je zato norveškemu potrošniškemu ombudsmanu podal uradno prijavo proti Tinderju in v njej zahteval, da preveri pravno veljavnost splošnih pogojev.

Oglejte si:

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA