Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2015
Izjave za javnost 2015
26. november 2015

Predvidena življenjska doba LED sijalk od 15.000 do 25.000 ur, kar je približno 2 krat dlje od fluorescentnih sijalk in kar 10 krat dlje od halogenskih žarnic. A tudi med LED-sijalkami obstajajo velike razlike.

Potrošniške organizacije so pod drobnogled postavile 17 led sijalk ter po dve fluorenscentni sijalki in halogenski žarnici. Po pričakovanjih se je izkazalo, da LED-tehnologija najbolj učinkovito prevaja električno energijo v svetlobo. Najmanj učinkovita porabi za 600 lumnov 11 vatov, zmagovalna LED sijalka pa z 12 vati energije ustvari kar 1.060 lumnov, kar pomeni 60 % boljši izkoristek. Učinkovitost je seveda najpomembnejša pri izračunu stroškov. Primerjava letnih stroškov med testiranimi izdelki najbolj očitno pokaže, zakaj je ekonomsko smotrna uporaba LED-svetil. Za LED sijalke na testu so odšteli med 6,99 in 33,48 evra. Na vrhu so sijalke, ki so cenovno v zlati sredini, na zadnji tretjini tabele pa najdemo tri najcenejše in najdražji vzorec.

favicon Preverite: rezultati testiranja sijalk

Vendar pa nakup sijalk ni tako preprost. Potrošnik mora poznati kar nekaj tehničnih podatkov, kar pa za marsikoga predstavlja precejšno oviro, saj ne pozna razlik med žarnicami in sijalkami oz. LED sijalkami. In ko se potrošnik znajde pred polico z LED sijalkami, se ponovno pojavi dilema, katere izbrati. Več informacij o tem, kako izbrati ustrezno sijalko preverite na: Žarnica je postala sijalka

Testiranje 21 vzorcev je potekalo več mesecev. "V trgovinah smo nakupili ustrezno število vzorcev, v laboratoriju izmerili njihovo porabo in svetilnost, na koncu pa smo jih postavili na namensko testno platformo, kjer so bile podvržene trajnostnemu preizkusu. Trajnostni preizkus je za fluorescentne in LED-sijalke trajal kar 7 mesecev. Preizkus smo končali tako, da smo izmerili razliko med svetlobnim tokom na začetku in na koncu preizkusa. Ker je bilo vzorcev posameznega modela več, smo lahko izračunali povprečno vrednost pešanja moči sijalke in določili predvideno življenjsko dobo," je predstavil način testiranja Črt Breskvar, strokovni sodelavec ZPS in dodal:

navedek

Kot zanimivost lahko dodam, da smo za testiranje v laboratoriju kljub dolgotrajnemu preizkušanju porabili manj električne energije, kot smo v 40 dneh prejšnjih testiranj.

navedek

Različne `barve´, oblike in velikosti LED sijalk
Halogenske žarnice oddajajo svetlobo, ki je po vsebnosti posameznih barv najbolj podobna sončni. "Uporabnikom so se zato varčne fluorescentne sijalke hitro zamerile, ko so ugotovili, da njihova svetloba v prostoru daje nenaraven in pogosto neprijeten občutek. Zato so pri razvoju LED-sijalk vpeljali indeks barvne vernosti (CRI), s katerim potrošnikom zagotavljajo ustrezno stopnjo svetlobnega ugodja," je predstavil CRI Črt Breskvar. Pomembno je, da potrošniki LED sijalke kupujejo namensko, za točno določen prostor, pri izbiri pa morajo biti pozorni na indeks CRI. Vendar pa na ZPS poudarjamo, da je npr. podatek `>80´ preveč splošen in bi si želeli natančnejše informacije. Za bivalne prostore, kuhinje in dnevne sobe je priporočljivo, da CRI presega 80. Visok CRI je še posebno pomemben pri osvetljevanju umetniških predmetov in pa ob kozmetičnem ogledalu. Za sekundarne prostore – hodnike, garaže, pa visok CRI ni odločujoč in lahko posežemo po cenejših rešitvah.

LED sijalke pa se razlikujejo tudi po oblikah in velikost, kar lahko vpliva na to, kako se bo svetloba razlivala in s tem na videz in funkcionalnost svetilke. Zato na ZPS potrošnikom svetujemo, da so pri nakupu nadomestne sijalke pozorni na podatek o dolžini sijalke od roba grla do temena in na največji premer svetilnega dela. Proizvajalci poskušajo uvesti nekaj reda pri označevanju oblike, žal pa oznake niso standardizirane in obvezujoče, zato se nanje potrošniki ne morejo zanesti. Tudi na embalaži sijalk pogosto ne najdemo uporabnih podatkov o velikosti, je pa zapisan podatek o vrsti in velikosti grla. "Če je v vaši svetilki le malo prostora, je najbolje prinesti staro žarnico s seboj v trgovino. Lahko pa z mobilnim telefonom slikate staro žarnico in si zapišite podatke o dolžini in premeru v milimetrih," svetuje Črt Breskvar.

Mobilna aplikacija ecoGator: nova, izboljšana verzija aplikacije za varčne potrošnike
Katere so najvarčnejše sijalke, hladilniki, zamrzovalniki in kombinirani hladilni aparati, pralni in pomivalni stroji ter televizorji, lahko preverite s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije ecoGator.

Poskenirjate QR kodo in jo namestite na svoj pametni telefon oz tablico.

 

qr ios
iTunes: https://itunes.apple.com/sl/app/ecogator/id922059425?ls=1&mt=8

qr android

GooglePlay: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pocketscience.android.ecogator

"Na www.zeleniprihranki.si najdete tudi vrsto koristnih nasvetov o energijskih nalepkah, varčnih aparatih torej informacije, ki vam lahko koristijo pri izbiri varčnejših gospodinjskih aparatov," je spletno stran predstavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Mobilna aplikacija letošnja dobitnica EUSEW nagrade, ki so jo že desetič podelili v okviru Evropskega tedna trajnostnega razvoja. V skupini `energijska učinkovitost´ je bila izbrana za najboljšo rešitev, ki omaga potrošnikom pri trajnostnemu načinu življenja. Na razpis se je prijavilo 373 projektov, izbrani pa so bili trije najboljši.

 

Nasvet ZPS:
1. Ko kupite sijalko, svetujemo, da shranite račun in si na njem označite model. Če bo sijalka predčasno odpovedala, jo skupaj z računom odnesite nazaj v trgovino.
2. Uporaba halogenskih žarnic bo v prihodnje smiselna le še v svetilkah, za katere ne bomo našli ustrezne fluorescentne ali LED-sijalke. Halogenska žarnica porabi zelo veliko energije in čeprav ni ravno draga, moramo upoštevati, da jo je treba razmeroma pogosto zamenjati.
3. Proizvajalci učinkovito izboljšujejo šibke točke LED-tehnologije - manjšo svetilnost sijalk in težave z barvno vernostjo. Cenovno so že konkurenčne varčnim fluorescentnim sijalkam in jih izrivajo s trga. V prihodnosti lahko pričakujemo še zniževanje cen in izboljševanje kakovosti.
4. A še vedno velja - za boljšo barvno reprodukcijo in močnejšo sijalko morate seči globlje v žep. Dolgoročno pa se nekaj evrov razlike pri nabavni ceni ne bo poznalo, zato je že danes pametneje kupiti kakovostnejšo sijalko in naslednja leta uživati v prijetni svetlobi.
5. Ne pozabite – fluorescentne sijalke sodijo med nevarne odpadke.
6. Če prvič kupujete sijalko, preverite nasvete na povezavi Nadomestne žarnice, oprostite sijalke

Poglejte: prezentacija z današnje tiskovne konference

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA