Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Prijava
Izjave za javnost 2014
Izjave za javnost 2014
16. januar 2014

ZPS tržni pregled sadnih jogurtov v lončku z okusom jagode in gozdnih sadežev.

Lična embalaža sadnih jogurtov obljublja sadje, pogled na podatke na embalaži pa pokaže drugačno sliko. Verjetno nihče ne bi pomislil, da je lahko v lončku jagodnega jogurta manj kot ena jagoda – a da je to res, so pokazali naši izračuni. Pri 26 sadnih jogurtih, ki smo jih pregledali, smo bili pozorni tudi na količino sladkorja ter druge sestavine, zaradi katerih je jogurt v ustih bogat in sadno aromatičnega okusa. Primerjave sadnih z navadnimi jogurti pa govorijo v prid slednjim. Tako glede vsebnosti sladkorja kot glede aditivov kot so barvila, sredstva za zgostitev, konzervansi ipd. ter arom.

favicon Preberite: Tržni pregled sadnih jogurtov z okusom jagode in gozdnih sadežev


V jogurtih od 3 do 7 kock sladkorja
Sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni. V prejšnji številki revije VIP ste lahko prebrali, da navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v 100 gramih. Tej številki se je najbolj približal eden izmed jagodnih jogurtov, namenjen otrokom, ki je po podatkih z označbe vseboval 8,6 grama sladkorja/100 g, preostali vzorci pa so vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih. "Na prehranskem semaforju bi vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč," je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar in dodala: "Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka jogurta naenkrat in ker so embalažne enote večje od 100 gramov (150 - 250 g), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja - od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno 3 do 7 kock sladkorja. To pomeni, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kcal, ki (poenostavljeno) velja za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni, s sadnim jogurtom, ki vsebuje več sladkorja, zaužili kar polovico ali celo več `še varne´ dnevne količine sladkorja."

faviconNa spletni strani Veš kaj ješ je na voljo prehranski profil za vse jogurte, ki smo jih zajeli v tržni pregled, preverite!


V 180 g lončku lahko ena sama manjša jagoda!
Na podlagi embalaže potrošniki marsikje upravičeno pričakujejo, da delež jagod ni ravno skromen. Kot pa so  ugotovili na ZPS, iz označbe pogosto ni mogoče enostavno razbrati informacije, koliko sadja pravzaprav je v izdelku. "Količina sadja je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek sadja, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka. V sadnem pripravku pa ni zgolj sadje, ampak so tudi druge sestavine, kot na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok .... In če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka, tudi podatek o odstotku sadja v sadnem pripravku, ga lahko potrošniki tudi sami izračunajo," poudarja dr. Pajk Žontarjeva in svetuje, da to tudi naredijo, "Kot primer naj navedemo vzorec, ki ima na označbi zapisano, da vsebuje 15 % sadnega pripravka. Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35 %. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 % sadja. In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod, ali eno samo manjšo jagodo."

jagodni jogurti

Na ZPS menimo, da bi moralo biti na vsakem sadnem jogurtu jasno in nedvoumno zapisano, kolikšen je delež sadja v celotnem izdelku. "V resnici pa ni tako, zato se sprašujemo, ali gre morda zgolj za `spodrsljaj` nekaterih proizvajalcev, ali pa za premišljeno potezo, s katero pred kupci prikrivajo dejansko vsebnost sadja v sadnih jogurtih," izpostavlja dr. Tanja Pajk Žontar.

gozdni sadezi
Konzervansi, barvila arome, …
Sadni jogurti lahko vsebujejo aditive in arome. "Priznati je treba, da jogurtom dodajajo aditive tudi zaradi vse zahtevnejših potrošnikov. Ti nočejo več kupovati sadnih jogurtov z milejšimi okusi, svetlih, zamolklih barv, jogurtov, na katerih se izloča sirotka, jogurtov, ki izrazito ne dišijo po svežem sadju, pa tudi ne tistih, ki v ustih ne dajejo `polnega´, kremasto-mazavega občutka. Pripisati vso krivdo za `dodatke´ v sadnih jogurtih zgolj proizvajalcem, češ, `kaj vse nam ponujajo´, torej v tem primeru ni korektno," meni dr. Pajk Žontarjeva. Sadni jogurti pa vsebujejo tudi sredstva za zgostitev in modificirani škrob, trije izmed vzorcev so vsebovali tudi konzervanse.

sadni jogurti jagoda gozdni sadezi domaciPripravite si svoj sadni jogurt       
Navadnemu jogurtu  dodajte na koščke narezano sadje. Ker sadje že samo po sebi vsebuje sladkor, dodatnega sladkorja ni potrebno dodati. Če ste bolj sladkosnedi, dodajte žličko medu, džema ali sadnega sirupa.


Rezultate testiranja navadnih tekočih jogurtov, kjer so na vrhu vzorci trgovskih znamk, kot rezultate tržnega pregleda sadnih jogurtov z okusom jagode in gozdnih sadežev, najdete na www.zps.si in v reviji VIP (nov./dec. 2013: Test navadnih tekočih jogurtov in januar 2014: Tržni pregled sadnih jogurtov z okusom jagode in gozdnih sadežev).

 

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA